Сигнализирай!

Горски пожар в Гърция с жертви и евакуирани, в борбата се включват и български огнеборци (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
18:29 ч.
373
0

Горски пожар в Гърция с жертви и евакуирани, в борбата се включват и български огнеборци, информира NOVA. Трети ден стотици пожарникари и доброволци в Южна Гърция се борят с голям горски пожар в близост до град Коринт, който отне живота на двама души и опустоши обширна гориста местност. 

Пожарната служба в района съобщава, че повече от 400 огнеборци, подпомагани от 20 водоразпръскващи самолета, са били ангажирани с гасенето на пламъците в планините на Коринтия в Северен Пелопонес.

Властите са били оптимистично настроени, че е постигнат напредък, тъй като основният фронт на пожара е бил овладян, но е имало останали по-малки активни огнища.

Хърватия и Италия изпратиха три самолета в помощ на гасенето на пожара в Гърция, след като Атина се обърна към членките на Европейския съюз за помощ.

ЕС също така подкрепя местните власти със спешно сателитно картографиране и следи прогнозата за опасността на пожара, се казва в прессъобщение на комисията.

Това е третият път тази година, когато Гърция призовава членовете на ЕС за помощ по време на продължаващия сезон на пожарите.

Длъжностни лица наредиха още едно село да бъде евакуирано като предпазна мярка днес, ден след като бяха издадени половин дузина подобни заповеди. Голяма магистрала в близост, която беше затворена през нощта, беше отворена отново днес.

Гъркиня палила пожари, за да може да флиртува с огнеборците

Пожарът е унищожил историческа църква в планината и според съобщенията е нанесъл щети на сгради извън застрашените села.

Двете жертви на пожара от вчерашния ден са идентифицирани като местни жители, попаднали в капан късно в неделя от бързо разрастващия се пожар.

Български огнеборци ще отпътуват на 2 октомври за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите, съобщават от пресцентъра на МВР.

Модулът ни за наземно гасене на горски пожари с автомобили ще се включи с 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия в южната ни съседка. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Съюза, който Гърция задейства.

В състава на модула са огнеборци от Главна дирекция, Столична дирекция и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Велико Търново, Габрово, Пловдив и Сливен.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.