Сигнализирай!

Мним лекар открадна 16 000 лева от жена в Хасково при поредна телефонна измама (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Вчера
202
0

Мним лекар измъкна 16 000 лева от възрастна жена в Хасково при поредната телефонна измама, съобщава NOVA.

85-годишната жертва е дала парите на непознатия, за да спаси свой близък.

Жената е била заблудена, че неин близък е пострадал в катастрофа, с множество счупвания на краката. Имал спешна нужда от голяма сума пари, за да бъдат спасени крайниците му, обяснява Мирослав Христов, началник на районното управление на полицията в Хасково.

Подобни случаи в Хасково зачестяват. Само през септември те са пет. При четири от тях има задържани. Това обикновено са „мулетата”, които се наемат по обяви за работа в социалните мрежи.  В три от случаите е пресечено предаването на парите. Те са иззети по досъдебни производства и ще бъдат върнати на пострадалите.  

Той обясни, че „ало” измамниците вкарват възрастните хора в шоково състояние и те не разсъждават по най-адекватния начин, затова дават парите.   

Скъпи приятели, за пореден път ви призоваваме да бъдете изключително бдителни и да запазите самообладание в такива ситуации. Много е съмнително длъжностно лице да ви иска пари на ръка за пострадал ваш близък. Особено без да сте предварително информирани или да сте получили валиден документ от съответната болница, където е настанен..

Често измамниците са припряни и агресивни и очакват от вас да действате бързо. Те не искат да се замислите и да задавате въпроси, а се стремят да разклатят вашето емоционално състояние.

В такива моменти е особено важно да съберете колкото се може повече информация - къде е настанен “пострадалият”, кой го лекува, какво му е състоянието. След това винаги проверявайте информацията директно с въпросната институция на посочените от нея официални канали. И никога не давайте пари на ръка на неизвестни лица.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.