Сигнализирай!

Според държавата всичко е законно със "златните" буферни паркинги по границата

Gospodari.com
Gospodari.com
Днес
215
0

Всичко е законно и виновни няма. Така може да се обобщи ситуацията със “златния” буферен паркинг край Дунав мост при Видин-Калафат, по информация на Mediapool. През последните месеци това съоръжение влезе в общественото полезрение, след като шофьори на тирове се оплакаха, че са принуждавани да се отбиват там, а ако не го направят, са преследвани и заплашвани.

Твърденията за задължително спиране на паркинга се потвърждават от светофар, отклоняващ тежкотоварния трафик. За него обаче нито една институция не желае да поеме отговорност. Изобщо поведението на държавата е да мълчи и да чака да отмине бурята. А всъщност скандалът е огромен.

НАП и ДАНС най-после проверяват "златните" буферни паркинги на границата

Защо това е проблем? Положението е следното – държавата е позволила на частната фирма "Данубия Логистик" да се разпорежда с организацията на тежкотоварния трафик на един от най-натоварените гранични пунктове. От това, разбира се, има печалба, защото от чуждестранен камион се искат по 25 евро за дневен престой, а от български по 15 лв. Всеки ден през този пункт минават стотици камиони.

Тази частна фирма има прелюбопитна история, както се разбра от разследвания на различни медии. Оказа се, че дружеството е на македонски гражданин, бивш миньор, живеещ бедно и потънал в дългове. До неотдавна (преди да бъде освободен след медийния шум в България) той е бил и шофьор във фирма, свързана с бизнесмена Николай Вълканов, някога близък до групировката "Мултигруп". Това обаче не е единственият интересен детайл. Преди фирмата да се окаже собственост на Горанчо Цветковски от Северна Македония, тя е била част от бизнес група, която притежава паркинги и по други гранични пунктове у нас – например "Лесово" и "Капитан Андреево".

Иначе казано – в тази история случайни играчи няма. Големият проблем обаче е демонстрираното за пореден път усещане за превзета държава в услуга на частен интерес. Дори когато става дума за изключителна държавна дейност като контрола при преминаване на границите.

Разбира се отговорните институции се скатават и си прехвърлят топката.



Буферният паркинг започна да функционира през май 2024 г. Още от самото начало промяната не се харесва на част от превозвачите. За паркинга започна да се говори по-активно в началото на юли благодарение на двама депутати – Любен Иванов от ПП-ДБ и Димо Дренчев от "Възраждане". Двамата задаваха въпроси на министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие, но отговорите бяха неясни.

Става дума за една 7-километрова отсечка от пътя преди моста. Регионалното министерство твърди, че неин стопанин е държавното дружество "Дунав мост Видин – Калафат" АД. То е българо-румънско и е оператор на моста. Ето защо още в началото на юли регионалният министър Виолета Коритарова заявява в парламента:

"Относно промяната на въведената организация за движение компетентен орган е дружеството "Дунав мост Видин – Калафат", което е към министерството на транспорта и съобщенията. Агенция "Пътна инфраструктура" няма санкция върху тази територия".

"Промяната" всъщност е светофар, който регулира движението, но винаги е в червено в посока моста, а оттам и към Румъния. За към паркинга обаче свети винаги зелено. В допълнение мъже, облечени в светлоотразителни жилетки, насочват тировете към съоръжението. Тоест тук има двоен инструктаж – веднъж от светофара и втори път – от хората на пътя, които според шофьори, са служители на паркинга. Макар че те реално нямат правомощия да регулират трафика, след като това е изцяло държавна дейност.

Какво отговаря министерството на транспорта? Според бившия министър Георги Гвоздейков проблем всъщност няма. Той обяснява, че ведомството му няма компетентност да организира преминаването през моста, а българо-румънското дружество е издало разрешения за специално ползване на пътя на "Данубия Логистикс". Тоест това дружество хем е стопанин на пътя, хем според Гвоздейков няма правомощия да регулира трафика.

И трети министър - на вътрешните работи към онзи момент - Калин Стоянов, се измъква от отговорност.

"Служителите на МВР нямат отношение към начина на функциониране на съоръжението, дейността и организацията, която извършва. Както и към информирането на шофьорите за преминаване през него", отговаря той на парламентарен въпрос.

"Влизането на тежкотоварните пътни превозни средства в паркинга или изчакването пред светофара, е индивидуално решение на водачите. Преминаването през паркинга не е задължително и до ръководството на дружеството "Дунав мост Видин-Калафат" АД не са постъпили сигнали от водачи, че са отклонявани през него", отговарят и от фирмата оператор на моста.

Очевидно ръководството на дружеството живее в друга реалност или поне така му се иска. Защото в публичното пространство има оплаквания, ясно показващи какви проблеми имат шофьорите при преминаване на моста. Освен това има и редица депутатски въпроси по темата, както и жалби от транспортни фирми. От дружеството обаче казват, че при тях сигнали за нередности няма.


Светофарът, превърнал се в символ на завладяната държава, всъщност функционира от 10 години. Откакто мостът е пуснат в експлоатация. През миналата есен обаче той е преместен на сегашното му място. Това е направено заради изграждането на пътната връзка към вече оформящия се паркинг.

За да е изрядно всичко, на частната фирма е издадено разрешение за специално ползване на пътя. Това е документ, който разрешава експлоатацията на крайпътни обекти като къмпинги, мотели, бензиностанции, паркинги, гаражи и др.

То е подписано от предишното ръководство на държавното дружество оператор на моста. Как точно се е случило това, не става ясно. Според Наредбата за специално ползване на пътища такъв документ се издава от три органа – АПИ, областно пътно управление или община. 

В случая разрешението е подписано от дружеството, което обаче не е сред посочените в наредбата.

Разрешението за специално ползване е задължително, за да се издаде след това и разрешително за строеж. Според отговорите на община Видин разрешението за строеж на паркинга е издадено от главния им архитект на 12 април 2024 г. В началото на май съоръжението вече функционира. Според запознати строителството там е започнало месеци по-рано.

От община Видин също се оправдаха, че нямат отношение към организацията на движението:

"Община Видин съобщава, че не одобрява въведената организация на движение и задължителното преминаване през изградения буферен паркинг".

Към този казус отношение има и екоминистерството, което в средата на януари е постановило, че няма нужда да се извършва оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Причината е, че  "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие" върху природата". Другият аргумент е "остра нужда от буферни паркинги".
Имотите

Буферният паркинг е изграден върху терен, чиято собственост в миналото е била разделена между много хора, притежавали малки части от него. През 2022 г. обаче започва окрупняване като имотите се изкупуват от софийската фирма "Интербейз" ЕООД. Неин собственик е Георги Йорданов, който е притежавал и други дружества. Едно от тях е "Бългериан Билдинг Къмпани" (ББК), строителна фирма, основана през 2005 г. и негова еднолична собственост до 2017 г. В момента собственик на ББК е Венцислав Марков. Самата фирма е собственик на няколко други строителни дружества. В три от тях управител е бившият зам.-кмет по транспорта на София Евгени Крусев. Преди години той бе подсъдим заради ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев". В крайна сметка бе оправдан и на свой ред осъди прокуратурата.

През 2023 г. "Интербейз" продава имота на "Данубия Логистик". Сделката е изповядана през февруари, а в документите са изброени над 20 терена с различна площ. Материалният интерес е 460 хил. лв.

Община Видин, която се опитва да се дистанцира от скандала, също е продала един парцел, сочат данните от Имотния регистър. През април 2024 г., т.е. няколко седмици преди паркингът да започне работа, е прехвърлен общински терен от близо 2 хил. кв. м. За него "Данубия Логистик" е платила 6326 лв.

И макар че институциите предпочитат да се правят на слепи и глухи за проблема, сигнали все пак има. 

От МВР заявяват, че има две образувани преписки. От районната прокуратура във Видин също твърдят, че имат сигнали. Три преписки са образувани в окръжната прокуратура. Към момента не е ясно какво е свършено по тях. Разследващите казват само, че проверките не са приключили

Собственик на буферния паркинг е фирмата "Данубия Логистик Видин" ЕООД. Според Търговския регистър тя се притежава от македонския гражданин Горанчо Цветковски. Била му е прехвърлена през миналата пролет от дружеството "Паркинг Капитан Андреево" ЕООД. Последното е с управител Георги Кърпачев, а едноличен собственик на капитала е фирмата "Рикуест", в която отново Кърпачев е един от собствениците. Същото дружество притежава капитала и на "Паркинг Лесово" ООД.

"Данубия Логистик" е основана в началото на 2023 г. с капитал 100 хил. лв. Два месеца по-късно той е увеличен на 500 хил. лв. В регистрите фирмата не е посочила нито телефон, нито имейл. Има само адрес – апартамент в столичния квартал "Красно село". До месец май фирмата не е декларирала, че осигурява служители. След като паркингът започва да функционира са посочени 85 осигурени лица, които след това нарастват до 98.

Видео: БТА

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.