Сигнализирай!

Изтичане на големи суми и в Родопския драматичен театър в Смолян

Gospodari.com
Gospodari.com
19:02 ч.
233
0

Изтичане на големи суми и в Родопския драматичен театър в Смолян. В хода на проверка, извършена от Инспектората към Министерството на културата, са установени сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян. Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център – Разград, разказва БНТ.

Установено е изтичане на големи суми пари към няколко фирми.

Сумата е идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт.

Проверките продължават.

Поетапно ще се проверят всички държавни културни институти в областта на сценичните изкуства, както и ще бъдат извършени вътрешни проверки на всички звена на Министерството на културата.

Пуснаха под гаранция директора на театъра в Разград

Възможно е в източването на държавни пари да е замесен и служител на Министерството на културата. Прокуратурата проверява това обстоятелство и предполага, че той е над разкритите досега - директорът на филхармонията диригентът Левон Манукян и Петко Писков, сочен за мозъка на аферата.

Министърът на културата каза пред БНТ, че в министерството не е знаело за злоупотребата и потвърди, че е започнала проверка на всички културни институции. 

Директорът на филхармонията в Разград Левон Манукян беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 50 хиляди лева. Според разследващите той е назначил фиктивно служители на високи заплати и така са били източени близо 1 милион лева. 

Близо 60 души - 41 в Разградския театър и 20, ангажирани с превоза в Смолянския, са се подписвали срещу заплати, при които са били осигурени на максимално висок осигурителен праг. И всъщност само това е оставало като бонус за фиктивните културни дейци. Човек, приближен до директора, е събирал дебитните им карти и е теглил високите заплати, за да ги върне обратно на този, който с подписа си е позволил да ги получат. За да няма повод за съмнение, парите са били поискани на части през разплащателната система СЕБРА, но създаденият дефицит във фонд "Работна заплата" е породил въпроси.

"Това е изцяло ново. Хванато е веднага. В края на всяко тримесечие ние извършваме проверка на случващото се финансово в културните институти. Тоест това се е случило през септември. Преди това не е имало такива действия или дори да е имало, те са били в толкова малки размери, че не са били открити", каза Найден Тодоров, министър на културата.

С близо 170 хиляди лева е заловен край Пловдив един от четиримата, замесени в схемата. 

"Търсим нови факти и обстоятелства, които биха довели до изясняване на обстоятелствата, които биха ни довели до изясняване на цялостната фактическа обстановка, защото това е изцяло нова схема. И тя може би има и други разклонения. Когато приключим с цялостната работа и бъде разплетен целият пъзел, като дейност и щети, причинени на държавата, ще ви обявим, за да се запознаете", съобщи вътрешният министър Атанас Илков.

Новият проблем заговори за стари пропуски в законодателството - необходими са промени, с които бюджетите да бъдат контролирани месец за месец, а не на тримесечие, за да не се стига до подобни ситуации.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.