Сигнализирай!

"Княжево" протестира срещу изграждането на бежански лагер за непридружени деца (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
168
0

"Княжево" протестира срещу изграждането на бежански лагер за непридружени деца. Как осигуряването на подслон и защита за 20 деца е непосредствена опасност за София, пита кметът Васил Терзиев, пише OffNews

Демонстрантите скандираха: "Княжево е наше! Оставка". Протестът е организиран от сдружение "За Княжево". На заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 25 юли бе решено в кв. "Княжево" в сградата на старото кметство до трамвайното колело да се разкрие център за настаняване на непридружени деца бежанци.

 

След протеста голяма група започна да преследва общинския съветник от ПП-ДБ-СС Бонка Василева. Наложи се тя да бъде отведена с полицейска патрулка. Пред БТА Александър Иванов, който е член на Управителния съвет на сдружение „За Княжево“, каза, че действията на местната власт са били предприети без допитване до гражданите. „Ние поканихме хората, за да им разясним какво се прави „на тъмно“ без те да знаят“, заяви Иванов.

 

По думите му предназначеното място за изграждане на център не е подходящо. "Нека да предложат друго място, което наистина да е подходящо. Но това е в центъра на квартала. Хората не биха се съгласили", коментира Иванов.

 

При протестиращите пристигна и кметът на район „Витоша“ арх. Зарко Клинков. Той увери протестиращите, че засега няма стъпки за изграждането на този център.

 

На 31 октомври ще бъде направено обществено обсъждане по казуса. Събралите се посрещнаха думите му с възгласи за оставка.

Столичният кмет Васил Терзиев реагира на протеста с публикация в социалните мрежи, като попита как осигуряването на подслон и защита за 20 деца е непосредствена опасност за София. Ето какво заяви Терзиев: "Отново нечовешко отношение към незавидни човешки съдби на ДЕЦА и заигравка със страхове и манипулации. През последната седмица в общественото пространство забълбука поредната дезинформация около създаването на нови центрове за непридружени деца бежанци в районите "Оборище" и "Витоша". Темата за бежанците е повече от чувствителна, затова използването ѝ за каквито и да било цели е нечовешко и непристойно, особено когато става дума за деца. Можете ли да си представите вашето дете или внуче, брат или сестра на мястото на тези млади хора?

 

"Нека да поясня – Столичният общински съвет е гласувал в София да се създадат 2 защитени жилища за общо до 20 деца бежанци на възраст от 3 до 18 години, които са в България без своите родители. Сами, без близки хора. Инициативата е резултат от партньорството между Държавната агенция за бежанците и УНИЦЕФ-България, подкрепена от Столична община, и ще осигури социални грижи на най-уязвимите – децата. Жилищата ще бъдат готови за обитаване след година и половина или две.

 

Двата центъра, включени в този проект, имат ограничен капацитет: единият ще приюти до 12 деца, а другият – до 8. Това е всичко – осигуряват се грижи, подкрепа и защита. Финансирането – жилищата ще бъдат финансирани две години и половина с европейски средства и след това ще станат държавно делегирана дейност, както всички социални услуги и образованието, например. Столична община няма финансов ангажимент към проектите.

 

Обръщам се към всички – не се страхувайте, а помагайте на тези деца, както се опитва да направи държавата и ние в Столична община. Не приемам, че тези деца могат да бъдат оставени на улицата."

 

Този проект получи подкрепа от широк спектър политически сили – ПП-ДБ "Спаси София", ГЕРБ-СДС, БСП-За България, както и ИТН. Дори различни по идеология партии разбират, че е нужно да се погрижим за тези деца, които са останали сами, без семейство и защита. Въпреки това се намират гласове, които се опитват да всяват страх, като представят инициативата като заплаха за обществото. Насаме със себе си, задайте си въпроса и си отговорете честно – как осигуряването на подслон и защита за 20 деца е непосредствена опасност за София?"

 

Коментарът на “Господарите” 

 

Нечовешко и грозно е да се използват деца с цел всяване на страх и манипулации. Да, те са бежанци, но са невинни същества, които имат нужда от подкрепа и помощ. При правилен подход спрямо тях, те ще успеят да се интегрират като добри и съвестни граждани. Разбираме опасенията на жителите на “Княжево”, но всяването на паника е само част от едно нетолерантно отношение, което води до излишна омраза. 

 

видео: Facebook/Георги Драганов

 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.