Сигнализирай!

Възможно е варненският градски транспорт умишлено да фалира

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
350
0

Възможно е варненският градски транспорт умишлено да фалира. За това предупреди в две публикации в социалните мрежи варненският кмет Благомир Коцев, пише СЕГА

Опасенията му се базират на разкази на работещите. „Имат интерес, тенденциозно се прави, да ни гътнат, да ни грабнат, да намажат филията. Вероятно с цел частни фирми да го поемат с новите му автобуси и оборудване, платени с европейски пари, с пари на държавата и общината", казвали му те. Мишена на критиката на Коцев е общинският съвет. Макар повечето хора да мислят, че кметът е отговорен за дружеството, реално фирмата е към местния парламент. 

Изявлението на кмета е част от войната му с мнозинството в колективния орган. Преди 3 седмици точно по повод градския транспорт се разгоря бурна публична свада между него и председателя на ОбС Христо Димитров. "Градски транспорт" ЕАД от години е в окаяно финансово състояние, като напоследък проблемите ескалират.

"Явно общината (има предвид кметския екип - б.а.) трябва само да плаща - по 30 млн. лв. годишно, но не и да пита какво става там. Защото принципал е ОбС", гневи се Коцев. И съобщава, че работещите се оплакват от ниски заплати, "кучи студ в депото за ремонт", липса на осигурена почивка и т.н.  Освен това 30% от чисто новите 60 колонки за зареждане на електробуси не работели, нямало осигурено гаранционно обслужване. 

Коцев обаче има право да назначи одит и го е направил. Но отново не без последствия: "Залят съм от сигнали на работещи за уволнения, за кухи назначения, за наемане на работа на цели семейства без наличната квалификация и др". "Проверките ни показаха проблеми при провеждане на търгове, конкурси, обществени поръчки, при отдаване на активи и площи под наем", казва още кметът. Той се закани да осветлява редовно какво се случва във фирмата  - като лост за въздействие върху общинския съвет.

Коментарът на “Господарите”

Шокирани сме от поредната наглост в общинска администрация, защото, за съжаление, това се случва почти навсякъде в цяла България. Община Варна обаче прекалено много започва да бие на очи, защото нарушенията стават системни и крайно нагли. 

Преди 7 месеца ви разказахме за жена, която е продължавала да взима 8 години заплата, след като работата ѝ е приключила. Как е възможно човек, който дори не е свършил работата си, да продължава да получава заплата в продължение на 8 години? Безочливост и безпардонност. В една нормална ситуация такъв човек няма да извива ръцете на кмета, а изобщо няма да работи на такава позиция. Защо обаче е допуснато? Все още обаче се надяваме, че Прокуратурата ще отговори на този въпрос и ще накаже виновните за тази наглост с пари, които е трябвало да отидат за гражданите. 

Варна премахва суперскъпите си билетни автомати на градския транспорт

Неведнъж сме ви разказвали и за аферите с имоти в община Варна, които явно са били добра инвестиция за някои собственици, приближени до вече бившия главен архитект на града – Виктор Бузев. Както и за незаконно ползване на държавни имоти. Община Варна и бившият кмет Иван Портних са си затваряли очите и за нерегламентирани строежи. 

Терен от близо декар в Морската градина на Варна е продаден на частник (видео)

Общински имоти във Варна от години тънат в забрава, а някои дори в частна полза

Бивша фирма на сегашния кмет на Варна е ползвала държавен имот незаконно

Поредната нерегламентирана сграда в Морската градина е напът да бъде завършена (видео)

Общински служители във Варна са задържани заради подкуп (видео)

Изглежда новата управа среща отпор при така загнездили се проблеми в Общината. Силно се надяваме, че ще се намери удачен изход от ситуацията! 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.