Сигнализирай!

Нека да помогнем на бебе Божидар да живее (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
538

Божидар e едно прекрасно бебе на 9 месеца, което обаче страда от болестта на Крабе. Това е рядко неврологично заболяване. Единствената възможност детето да оцелее е трансплантация на стволови клетки в чужбина, като терапията е около 300 000 долара.  

ДАЖЕ КОПЕЙКИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В РУСИЯ

Сумата за операцията е непосилна за родителите на Божидар. Почивните дни без рехабилитация за момченцето са мъчителни, защото заболяването е много болезнено за него.

Роден е на Богоявление тази година и затова родителите му дали името Божидар. Радостта им обаче била помрачена бързо от болестта на момченцето.

„Много често плаче, понякога по 20 часа на ден”, споделя майката на Божидар – Теодора Василева. „Въртеше се, държеше си главичката, гукаше си, смееше се и изведнъж спря. Усмивката му изчезна”, разказа Мирослав Банчовски, баща на детето.

„Спря да си движи ръчичките и крачетата. Не може да се обръща. Ако го оставим на дивана или на леглото, той няма да помръдне”, допълва майката.

Развитие на болестта

След няколко месеца станало ясно – Божидар се бори с болест на Крабе. Децата с това заболяване в България са три. Родителите на момченцето разбират, че едното вече е по-добре, защото е лекувано в чужбина с трансплантация на стволови клетки.

Пишат до три клиники и получават положителен отговор от едната. Детето може да се лекува, а най-добрият период за това е до навършване на 1 година. За да се впише в срока, на Божидар му остават само още 3 месеца, а сумата за лечение е много голяма.

„180 хиляди евро на първия етап, защото лечението е поетапно. Това не е окончателната сума. Това е само за трансплантацията. Без другите изследвания, без пътуването до там”, обяснява Теодора Василева. „И след това вече има някаква генна терапия. Тя се прави само в щатите и е около 300 хиляди долара”, пояснява бащата на детето.

Родителите са решени на всичко, защото Божидар вече и все по-малко се храни. Благодарни са на всеки, който би застанал зад тяхната кауза да спасят детето.

„Искаме да го  видим отново усмихнат, да си играе с другите деца. Има шанс да се оправи. Ще се справи, аз съм сигурна”, каза Теодора пред Нова.

Ако желаете да помогнете на малкия Божидар в битката с болестта може да го направите като преведете средства по следната банкова сметка, която е предоставена от родителите на детето.

IBAN: BG56CECB979010I0335300 - Подчертаните символи IO са букви, а не цифри!
Титуляр - Теодора Василева, телефонен номер - 0889799669
BIC KOD: CECBBGSF
Основание - лечение на дете

Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.