Сигнализирай!

Твърденията за съществуващо в миналото рибарско пристанище издишат (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
73
0

Твърденията за съществуващо в миналото рибарско пристанище издишат. Това става ясно от разпространен в социалните мрежи клип, на който ясно се вижда кога всъщност се появява сегашното рибарско пристанище „Карантината“ във Варна.

Става въпрос за неизползваемото пристанище „Карантината“. То беше построено през 2020 г. от администрацията на бившия кмет Иван Портних, като почти веднага след това се появиха проблеми с изграждането, изискващи ремонти.

Варна готви поредния "ремонт на ремонта" за пристанище "Карантината"

Най-напред се оказа, че кейовете му са недооборудвани, което прави възможно използването само на една трета от местата. След това морските течения затлачиха входа му с пясък и така се наложи спешно удълбочаване.

Впоследствие, през 2023г. "пристанището" привлече вниманието и на Европрокуратурата заради злоупотреби със средства.

Пристанище "Карантината" продължава да "гълта" милиони

Съществуват платформи като Google Earth, където също документално, само че дигитално може да бъде доказано, че на мястото на сегашното рибарско пристанище „Карантината“ във Варна пристанище никога не е имало. То се появява едва след като от ЕС незаконно са получени 3,5 млн. евро за "реконструкция, разширяване и модернизация" на нещо, което никога не е съществувало. И 100 хил. документа да бъдат представени, там просто никога нищо не е имало! Освен плаж“, пише в публикацията си журналистът Спас Спасов.

В петък Европейската прокуратура съобщи, че официално повдига обвинения на бивш кмет и бивш областен управител на Варна, както и на двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" по разследване на възможна измама, съобщена от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) по повод реконструкцията на рибарско пристанище.

Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно средства от ЕС по проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Според разследването такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за финансиране с европейски средства, се пояснява в съобщението.

Портних за пристанището и обвиненията: Европейската прокуратура изпълнява политическа поръчка

Европейската прокуратура изпълнява политическа поръчка, обяви бившият кмет на Варна Иван Портних. Той реагира остро след публикуваната информация на сайта на Европрокуратурата, че той и бившият областен управител на морската ни столица са обвинени в измама и фалшифициране на документи. По думите на Портних в случая става дума за старо досъдебно производство по сигнал, което все още не е стигнало до съдебна фаза.

След множеството сигнали и проверки се радваме, че властите най-после са се задействали и има повдигнати обвинения. Сега само остава да се стигне и до реални присъди. Все пак знаем, че в България нищо не се случва без нечий "гръб".

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.