Сигнализирай!

Портних за пристанището и обвиненията: Европейската прокуратура изпълнява политическа поръчка

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
178
0

Портних за пристанището и обвиненията: Европейската прокуратура изпълнява политическа поръчка. Бившият кмет на Варна Иван Портних с остра реакция след публикуваната информация на сайта на Европрокуратурата, че той и бившият областен управител на морската ни столица са обвинени в измама и фалшифициране на документи. По думите на Портних в случая става дума за старо досъдебно производство по сигнал, което все още не е стигнало до съдебна фаза.

Всичкото това, което се опитваха преди няколко дни да вменят, че сме затаявали, фалшифицирали и всякакви подобни други глупости, в действителност е една огромна лъжа! Това е публичен процес с много на брой решения на Общински съвет, с много ангажирани в това институции и инстанции. Абсолютно прозрачен и явен”, посочи бившият градоначалник на Варна.

Европрокуратурата обвини бившия кмет и областния управител на Варна в измама с фиктивно пристанище (видео)

Несериозно е да се смята, че Европрокуратурата обслужва политически поръчки. Това обясни в ефира на NOVA Лора Георгиева, правен експерт в Антикорупционния фонд относно разследването за рибарското пристанище край Варна.

За Европейската прокуратура трябва да се има предвид, че там има контрол и преценка дали определен случай да се гледа и внася обвинение и от прокурори, които не са българи. Това изключва възможност за политическа намеса”, посочи Лора Георгиева. 

Европейската прокуратура в София обвини четирима заподозрени, включително бивш кмет и бивш областен управител на Варна, в измама, свързана с реконструкцията му. Разследването сочи, че това място реално никога не е съществувало. Земята първоначално е регистрирана като „скали и пясък”, а четиримата заподозрени са сглобили няколко понтона и я пререгистрирали като рибарско пристанище.

В момента на това място има някаква инфраструктура, самото пристанище не е функционално. Там като цяло не е подходящо за пристанище. Пясъкът е стигнал толкова високо, че лодки не могат да влязат. Не се ползва. Твърденията, че там ще се прави рибна борса също не са се случили”, поясни Георгиева.

И допълни: „8 милиона лева са взети по проект от ЕС и 6 милиона от бюджета. Тоест, целият проект е на стойност 14 милиона лева, които, както се вижда, са отишли за нищо. Процедурата започва с едно решение на МС, с което през октомври 2016 година са дадени държавни имоти за ползване на общината. Веднага след това е регистрирано това пристанище. То на практика не е съществувало. Там е било плаж. За мен като юрист е несериозно да се смята че Европейската прокуратура ще обслужва политически поръчки. Няма как Европрокуратурата да работи самостоятелно и изолирано от всички. Тя работи в сътрудничество с българските институции”.

Става въпрос за неизползваемото пристанище “Карантината”. То беше построено през 2020 г. от администрацията на бившия кмет Иван Портних, като почти веднага след това се появиха проблеми с изграждането, изискващи ремонти.

Варна готви поредния "ремонт на ремонта" за пристанище "Карантината"

Пристанище "Карантината" продължава да "гълта" милиони

Най-напред се оказа, че кейовете му са недооборудвани, което прави възможно използването само на една трета от местата. След това морските течения затлачиха входа му с пясък и така се наложи спешно удълбочаване.
Впоследствие, през 2023г. "пристанището" привлече вниманието и на Европрокуратурата заради злоупотреби със средства.

След множеството сигнали и проверки се радваме, че властите най-после са се задействали и има повдигнати обвинения. Сега само остава да се стигне и до реални присъди. Все пак знаем, че в България нищо не се случва без нечий "гръб".

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.