Сигнализирай!

Златото удари пореден рекорд

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 5 часа
195
0

Златото удари пореден рекорд. Ръстът се дължи на геополитическото напрежение и намаляването на лихвените проценти на редица централните банки. Цената на кюлчетата се повиши с 0.4% до 2732.45 долара за тройунция по време на ранната търговия в Лондон в понеделник, което представлява 40% ръст за последната година, предаде The Financial Times. Войната в Близкия изток, съчетана с несигурността относно изхода от президентските избори в САЩ следващия месец, засилиха привлекателността на златото като актив, пише Mediapool.

"Перспективите за златото са доста оптимистични", казва Джони Тевес, стратег по благородни метали на UBS. Той очаква цена от 3000 долара за тройунция през следващата година.

"Смятаме, че инвеститорските активи в злато имат много възможности да нарастват през следващата година и това би трябвало да повиши цените", обясни той.

Очакването за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти, вероятно на следващото заседание на Федералния резерв на САЩ, което ще се проведе на 6-7 ноември, също допринесе за повишаване на цените на златото през тази година. Златото не носи никаква лихва, така че цените обикновено са облагодетелствани от понижаването на лихвените проценти.

Много световни централни банки са в режим на намаляване, като неотдавна бяха намалени лихвените проценти в еврозоната, Канада и Обединеното кралство и др.

Въпреки че търсенето на физическо злато беше намалено от високите цени на водещия пазар Китай, покупките от централните банки бяха много силни, тъй като те диверсифицират резервите си от долара.

През първата половина на тази година покупките на централните банки достигнаха рекордно високо ниво от 483 тона, според Световния съвет по златото, браншовата организация.

Западните инвеститори също се насочиха към златото от лятото насам, като в периода май-септември имаше пет последователни месеца на глобален приток на средства в борсово търгувани фондове, подкрепени със злато.

Оле Хансен, ръководител на отдел "Стратегия за суровините" в Saxo Bank, заяви, че движещите сили на цената на златото включват "риска от фискална нестабилност и несигурността около президентските избори в САЩ", както и диверсификацията на централните банки от щатския долар.

Резултатът от изборите в САЩ на 5 ноември между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп изглежда много близък, което засилва несигурността.

"Има много рискове около следващите няколко седмици с наближаването на изборите в САЩ", каза Тевес. "Възможно е да ни очакват колебливи ценови действия".

Цените на среброто също се повишиха рязко и достигнаха почти 12-годишен връх, отразявайки ограниченото предлагане на метала, който се използва в електрониката и фотоволтаичните клетки, както и верижния ефект от повишаването на цените на златото.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.