Сигнализирай!

Терзиев: София е инвестирала един милион в техническо средство, което дава неверни данни за въздуха (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
92
0

Сензорите за наблюдение и измерване на качеството на атмосферния въздух в София дават грешни данни”. За това алармира кметът Васил Терзиев. 12 пъти е разминаването в информацията от общинските измерватели в сравнение с тези на гражданските организации, чиито данни са по-верни.

„Не може да имаме доверие на данните от общинската мрежа за измерване на качеството на въздуха AIRTHINGS. Лидери сме в класацията, но отдолу нагоре и това не е повод за гордост. Предишната управа на града е инвестирала един милион в нещо, което дава неверни данни. Едва 5 на брой са много прецизните станции в София, а планът на „Московска” 33 сега е да изгражда мрежа от сензори. Ще се работи по нова програма за чистотата на въздуха. Всъщност, гражданските устройства на AirBG са доста по-надежди в редица показатели", заяви кметът на София Васил Терзиев.

Все повече измервателни станции за въздух са изместени на "удобни изолирани места" (видео)

Зам.-кметът Надежда Бобчева посочи трите най-големи източника на замърсяване - битовото отопление, калните петна и транспортът.

През тази година се постарахме да забързаме проекта за битовото отопление. 2000 нови домакинства на територията на общината имат екологични начини за отопление”, коментира Бобчева.

Проверките на служителите на Столичния инспектор за качеството на въздуха са от 1 януари до 30 септември. Съставените актове са двойно повече от тези през 2023 г. Ще бъдат повишени проверките на обектите за горене на отпадъци”, заяви Николай Неделков, директор на Столичен инспекторат.

Изглежда че цялото “замерване” на въздуха в столицата е просто прах в очите (а и в дробовете) на хората, за да се завъртят едни пари. Отново за сметка на здравето на гражданите. 

През годините станахме свидетели на безброй празни обещания, инициативи и прахосване на средства, а проблемът е все така неглижиран.

Отново опасно мръсен въздух в София - замърсяването е много над нормата (видео)

Мерките за мръсния въздух в София останаха неизпълнени от Фандъкова

Пореден ТЕЦ на Ковачки тормози граждани и замърсява околната среда (видео)

На всичкото отгоре, докато търпим последиците от огромни пожари, незаконна сеч, неефективна тежка индустрия и масови нерегламентирани сметища, властимащите се опитват да ни вменят, че отговорността за опазването на въздуха и околната среда се пада единствено на нас.

Видео: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.