Сигнализирай!

От Камарата на следователите си искат Сарафов: Той е един от нас, човек от системата

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
153
0

Борислав Сарафов е магистрат от кариерата вече близо 30 години – бил е следовател, прокурор, заместник на главния прокурор, директор на Националната следствена служба, която близо 6 години далновидно бе ръководена от него. Той е един от нас, доказал се е като професионалист и човек от системата, преминал всички нива в йерархията“.

Това пише в  публикуваната позиция на Камарата на следователите в България.

Позицията е във връзка с „легитимността на ВСС и работата му в рамките на дадената от закона компетентност“ и вероятно е свързана с коментарите, че този Висш съдебен съвет (ВСС) не е легитимен да избира нов главен прокурор заради изтеклия мандат на част от членовете му.

На 10 октомври пленумът на ВСС издигна кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор. Той беше номиниран на последното възможно за това заседание от следовател Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов.

В нея се напомня, че магистрати са избрали своите представители във ВСС още преди 2 години, а Народното събрание бави този избор.

Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два органа не е съдебна реформа, промените на парче с оглед нечии интереси също“, коментира още от камарата.

"Функционирането на държавните органи е в основата на демократичния процес изискващ работещи институции, като гаранция за съществуването на правовата държава.

Позовавайки се на решение № 12 от 2022г. на Конституционния съд, призоваваме тези, които опитват агресивно да налагат мнението, че този състав на Съвета не е легитимен да упражнява правомощията си по избор на председател на Върховния административен съд и на главен прокурор, да не възпрепятстват функционирането и изпълнението на задълженията му.", твърдят още от КСБ.

Цялата им позиция можете да прочетете тук.

Избирателната пропускливост в паметта на родните магистрати е направо похвална. Тези душици много искат да забравят за аферата “Осемте джуджета”, за опънатия от Сарафов чадър и за множеството свидетелства и данни за близките му връзки  (тогава заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба) с Петьо Петров – Еврото. 

Висшият адвокатски съвет обяви мирен протест срещу избора на главен прокурор

Отново единствен кандидат и предизвестен победител (видео)

Втори съд разкрива как Пепи Еврото завзема бизнеса на Златанови

Да не говорим, че именно заради тези данни срещу Сарафов все още тече проверка на специалния прокурор Даниела Талева за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Кръгът "Осемте джуджета" в момента единствено просперира в прокуратурата

Още по-смешното е, че самият Сарафов твърдеше до миналото лято, че изясняването на аферата е „ключов залог“ за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата.

По предложение на Сарафов освободиха прокурор по случая "Осемте джуджета"

Ако от КСБ се сравняват с този "доказал се професионалист от системата”, то тогава ни е ясно докъде са стигнали задкулисните влияния в съдебната система. Вероятно отново става въпрос за едни компромати, които контролират дадени хора. А който контролира компроматите, контролира и правосъдието в България.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.