Сигнализирай!

AI преведе езика на прасетата (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
64
0

AI преведе езика на прасетата. Европейски учени са разработили алгоритъм с изкуствен интелект, способен да интерпретира звуците на прасета, с цел да създадат инструмент, който може да помогне на фермерите да подобрят хуманното отношение към животните, пише bTV.

Учените от университети в Дания, Германия, Швейцария, Франция, Норвегия и Чешката република са използвали хиляди записани звуци на прасета в различни моменти, включително игра, изолация и съревнование за храна, за да открият, че грухтенето, сумтенето, крякането и крясъците показват положително или негативни емоции.

Алгоритъмът потенциално би могъл да предупреди фермерите за негативни емоции при прасетата, като по този начин подобри тяхното състояние. Това смята Елоди Мандел-Брифър, поведенчески биолог от Университета на Копенхаген, който е един от ръководителите на изследването, предава Reuters.

Въпреки че много фермери вече имат добра представа за поведението на своите животни като ги наблюдават в свинарника, съществуващите инструменти измерват най-вече физическото им състояние, каза Мандел-Брифер.

Емоциите на животните са ключови за тяхното състояние, но ние не ги измерваме много във фермите“, каза тя.

Алгоритъмът демонстрира, че прасета, отглеждани на открито, свободно отглеждани или в органични ферми с възможността да се скитат и ровят в мръсотията, възпроизвеждат по-малко стресови сигнали, отколкото конвенционално отглежданите прасета. Изследователите вярват, че този метод, след като бъде напълно разработен, може да се използва и за етикетиране на ферми, помагайки на потребителите да направят информиран избор.

След като имаме инструмента, който работи, фермерите могат да имат приложение на телефона си, което може да превежда това, което техните прасета казват по отношение на емоции“, каза Мандел-Брифер.

Краткото грухтене обикновено показва положителни емоции, докато дългото сумтене често сигнализира за дискомфорт, като например когато прасетата се блъскат едно друго до коритото.

Високочестотни звуци като писъци или цвилене обикновено означават, че прасетата са стресирани, например когато изпитват болка, бият се или са разделени едно от друго.

Изкуственият интелект наистина ни помага да обработваме огромното количество звуци, които получаваме, но и да ги класифицираме автоматично“, каза Мандел-Брифер.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.