Сигнализирай!

Схемата с кредитите е завлякла десетки хора с милиони левове заеми (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
165
0

Нова схема с банкови кредити измами десетки хора за милиони, става ясно от репортаж на NOVA

Потърпевш твърди, че бил принуждаван да тегли банкови кредити. Схемата е следната: човек бива убеждаван да изтегли кредити от различни банки в рамките на 1-2 дни като физическо лице. След това предава тези пари на хората, които са го убедили, с уговорката, че парите ще му бъдат върнати с комисионна.

Мъж стана жертва на измама с кредити за 330 000 лева (видео)

Така милиони левове кеш са обикаляли улиците и са влизали в джоба на хора, които и до днес остават невинни. А други казват, че разпродават имуществото си, броят залците си и работят почти денонощно, за да заплатят цената на своята наивност.

Имам три дечица. Те наследяват от мен един дълг и нищо повече”, казва един от потърпевшите - Владимир.

Продадох колата, абсолютно всякакви хоби инструменти, всичко, което имаше някаква стойност”, споделя друг ужилен, пожелал да остане анонимен.
Ако трябва да го наречем само с една дума, тя е кошмар”, добавя потърпевша на схемата.

Кошмарът за Владимир е пет цифри - 90 000 лева. Убедили го да изтегли толкова като потребителски кредит. Сега ги връща с лихвите. Той е бивш полицай. Казва, че този път престъпниците са заловили него. Всичко започва с едно обаждане от бивша колежка с молба. „Да изтегля някакъв заем по нейна препоръка, като тя ме е препоръчала в дадени банки и по този начин тя придобива някакъв актив. Фиктивни кредити, които са се закривали още същия ден и не се е изплащало нищо”, разказва Владимир.

„Те ми казаха: „Тегли сега, същия ден това се закрива, не се притеснявай, питай каквото те интересува”. Много любезни бяха. Пълни глупости ми говориха, които в онзи момент аз приех за гола истина – че това е плюс за кредитното ми досие. Казаха, че отдавна работят с моята позната, че е малко особен нейният случай и ако искам да ѝ помогна, трябва да изтегля кредит, който се закрива същия ден. Подходих с някаква доза съмнение, но тя ми каза: „Не, спокойно, познавам ги, всичко е наред.” И аз ѝ се доверих като на близък човек”, казва още Владимир.

По негови думи измамниците казват, че си имат „вратички” и начини. „Те са много добри психолози и артисти. И естествено, молят за дискретност, което също е сигнал, че това не е нещо законно”, добавя Владимир.

Двама мъже ръководят жертвата по телефона. Още на следващата сутрин му организират няколко срещи в различни банки и му уреждат шофьор.

ю Малко преди интервюто с Владимир друг потърпевш изпраща снимка на шофьора, който го е возил от банка до банка.

При Владимир мисията на въпросния водач, представящ се като Павел, е успешна. Бившият полицай влиза в колата с 80 000 лева. И като за финал го карат да се отбие за един бърз кредит в размер на 10 000 лева. Той отказва. Казват му да остави парите в жабката на колата и го свалят в друг офис на банка. Това е моментът, в който шофьорът Павел изчезва.

След малко ми се обади човекът глас и ми каза, че шофьорът си е тръгнал, защото му е излязло нещо спешно”, добавя Владимир.

Един телефон обаче продължава да бъде включен - този на неговата позната, заради която е станал длъжник. Тя разказва своята версия по телефона. 

Исках да си изтегля кредит, за да мога да си оправя всичко. И на един мой познат започна да му се набива някаква обява, окачена по дървета, че отпускат кредит за хора с лошо ЦКР. На посочения телефон отговори някакъв Тони Петров, но каза, че ни трябва поръчител и затова се обадих на Влади”, разказва Росица. За разлика от версията си пред Владимир, на нас тя разказва, че не познава лицата, на които се е доверила и също е тяхна жертва.

Поредната история е за 45 000 лева заем и Емилия. Вкарва се в тази схема, защото приятелка я моли за уж животоспасяваща услуга. 

„Каза, че има нужда от помощ, ставаше въпрос за здравен проблем. И тъй като, каза, нещата са по-спешни, имало един начин да ѝ помогна. Само трябвало да изтегля кредити, които въпросните хора ще върнат, а аз дори ще получа комисионна за това”, казва Емилия Маринова.

Без да разбира логиката, но за да помогне спешно на приятелката си, жената вдига телефона на непознат номер и мъжки глас и обяснява как да действа. На следващия ден карат Емилия да изтегли още пари и да вземе телефон на изплащане. Но тя тегли по-малко и не взима телефона. 

Втория ден, когато отидох, явно разбрал, че съм изтеглила по-малко пари от очакваното, той ми каза: „Внимавай, моето момиче”. Обърна се и пак потъна”, казва жената. Това са последните следи на нейните пари. Всички замесени изчезват. И нейната „приятелка”, и учтивият Марин.

През това време друга жена била убеждавана от свой колега, че съществува страхотна възможност за бързи пари. Обещават 10% от изтеглената сума. Но тя отказва. В нейната история двама души ръководят случващото се - Александър и Петър. За да я убедят, че схемата наистина работи, първо убеждават неин колега да изтегли кредит, връщат му парите и му дават процент печалба. За така наречената схема научаваме от записан разговор между нея и човека, който я въвлича. Оттам разбираме и колко потърпевши има само в нейния офис. А въпросната жена тегли 224 000 лева кредит. Остава без тях и без какъвто и да е процент печалба. На сметката ѝ се трупат само лихвите.

На стола на измамените сяда и следващият потърпевш. Той е "на минус" със 105 000 лева. Историята отново включва любезна приятелка, която го моли за услуга, и уж фиктивен кредит. При предаването на парите Мартин се сеща да поиска документ. А след като вече е предал парите, комуникацията му с шефа на групата, който този път се представя за Климент, охладнява.

За съжаление е много трудно да се усетим, че сме жертва на измама, когато в нея са замесени и наши близки и познати. Но във финансовите схеми винаги има обещания за лесни и бързи пари. Помнете, безплатен обяд няма.

Най-често измамниците разчитат на вашата доброто и емоционално състояние, за да се възполват от вас. Запазете самообладание, мислете трезво и съберете колкото се може повече информация за тях. След това подайте сигнал на 112 или на gospodari.com
 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.