Сигнализирай!

Все по-малко хора се възползват от данъчното облекчение за ремонт на дома

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
71
0

Едва 661 българи са поискали да се възползват от облекчението, с което могат да намалят годишния данък върху доходите, ако са имали разходи за ремонт на жилището. Това показва справка, предоставена от Националната агенция за приходите. Отстъпката беше въведена през 2021 г. и както се вижда, не се радва на особена популярност. Това е обяснимо, като се имат предвид ограниченията за прилагането, съобщава “СЕГА”.

Правилото е, че данъчната основа се намалява с част от разходите, платени за труда на майсторите, но не повече от 2000 лв. Така годишният данък може да бъде намален с максимум 200 лв. А както показват данните на НАП, средният размер на ползваната отстъпка е 1700 лв., тоест под тавана от 2000 лв.

Ето колко става минималната работна заплата от догодина (видео)

Освен че отстъпката е силно лимитирана, НАП не признава всякакви разходи за подобрения в жилището, а само платените за труд на майсторите. Освен това, за да получи облекчението, данъкоплатецът трябва да представи документи за плащанията - разписки, фискални бонове, банкови платежни нареждания. А не е тайна, че често  строителите предпочитат да им се плаща на ръка.

Всъщност "отстъпката" бе въведена с цел данъкоплатците да изискват документи и така да съдействат на приходната администрация за осветяване на доходите на фирмите от строително-ремонтния сектор. Но очевидно ефектът от нея е твърде слаб и дори се смалява - през миналата година. 861 души са ползвали облекчението за данъците си за 2022 г., а сега са с 200 по-малко. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.