Сигнализирай!

Обявиха за продан рядко копие на "Малкият принц"

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
67
0

Обявиха за продан рядко копие на “Малкият принц”. То е написано на машина, но включващо ръкописни корекции от автора, пише AFP

В него фигурира и това, което се смята за първата поява на известните редове: „On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux”, в превод - „Истински се вижда само със сърцето, същественото е невидимо за очите”.

В предишни чернови Сент-Екзюпери си „играеше и въртеше тази фраза“, обяснява Сами Джей, старши специалист по литература в базирания в Лондон търговец на книги „Питър Харингтън“. В машинописния текст се вижда как авторът пише пълното изречение за първи път.

Копието е на цена от 1,25 милиона долара. То ще бъде представено на Abu Dhabi Art, ежегоден панаир на изкуството, който се провежда в края на ноември. Томът е придружен от две свободни оригинални скици с молив на принца и чек, подписан от Сент-Екзюпери.

„Питър Харингтън“ придобива написаното на машина копие от частна колекция от материали, свързани със Сент-Екзюпери. Машинописът е в черна папка, пълна с драскулки, бележки и скици.

Едно от другите копия е в Harry Ransom Center в Остин, Тексас, а третото - в парижката Bibliothèque nationale de France. Версията, обявена за продажба, изглежда е единствената, която Сент-Екзюпери е запазил като свое работно копие. 

“Малкият принц” е издадена в САЩ през 1943 г. на френски и английски. Три години по-късно книгата излиза и във Франция. Като изключим някои религиозни текстове, това е най-превежданото произведение в света. Сент-Екзюпери го пише в Ню Йорк, докато е в изгнание от окупирана Франция.
 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.