Сигнализирай!

В ЦИК се обиждали на "чучело" заради проблема с комисиите

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
142
0

В ЦИК се обиждали на "чучело" заради проблема с комисиите. Тежкият проблем с непрекъснатите и масови замени на членове на секционни избирателни комисии (СИК), включително и в изборния ден, предизвиква конфликти и в Централната избирателна комисия (ЦИК). Комисарите нямат единно мнение как да се справят с казуса, който беше предизвикан от борбата за надмощие между двете крила в ДПС, пише Сега.

Членовете на СИК участват срещу заплащане в организирането и провеждането на изборите, като след края на изборния ден броят бюлетините и попълват протоколите с резултатите. Заради тези ценни кадри двете враждуващи коалиции поведоха битка, която премина и през Върховния административен съд (ВАС). Съдиите постановиха, че замени не бива да се правят само защото дадена партия е решила така, а са необходими основателни причини. И въпреки това замените продължиха, при това с такъв мащаб, че в деня за размисъл ЦИК обяви, че повече няма да ги позволи.

В изборния ден обаче се оказа, че тези замени все така си вървят. Причината е, както се разбра от разправията в ЦИК, че районните избирателни комисии одобряват смените, поискани от воюващите фракции. А отстранените членове на СИК подават жалби, които стигат до ЦИК.

Там обаче няма съгласие какво да се прави. Стана голям спор, след като мнозинството в ЦИК отказа да разгледа жалба, подадена заради решение за замяна, прието от районната избирателна комисия (РИК) в Софийска област. Причината беше, че имаше непълноти в жалбите.

Членовете на ЦИК от квотата на ДПС настояваха да се работи по жалбите. Секретарят на ЦИК Севинч Солакова обвини колегите си, че нежеланието им да се намесят в такива казуси и да прилагат закона се стига до сегашната бъркотия. Тя посочи, че решението на РИК да одобри замените е от 7.35 часа тази сутрин – тоест, след началото на изборния ден. Иначе казано, замененият е участвал в откриването на изборния ден в неговата секционна комисия. И смяната му е станала, въпреки че ЦИК вчера нареди тази практика да се прекрати.

"Как така се сменят членове на СИК след започването на изборния ден? Как не се изпълнява указание на ЦИК? За какво служи ЦИК – за чучело? За да могат РИК да пренебрегват указания на ЦИК? Няма да са виновни районните комисии, когато няма ЦИК, която да отстоява собствените си указания! Не може РИК да правят каквото намерят за добре, а ЦИК да се спотайва!“, гневно обяви Солакова.

Тотален хаос в секционните избирателни комисии - подменят членовете им в последния момент

На следобедния си брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че не може да каже какви са причините районните комисии да продължават със замените и да не изпълняват указанията на ЦИК. И препоръча на журналистите да отправят въпросите си към РИК-овете, които са отговорни за организирането на изборите в своите избирателни райони. На същото основание тя каза, че не може да предостави информация колко са сменените членове на СИК. Според твърдения на членове на РИК те са хиляди.

Според Матева следващото Народно събрание може да помисли за промени в Изборния кодекс по казуса. Говорителят напомни, че комисията препоръчва на законодателите секционните комисии да се назначават по-близо до изборния ден, но да не могат да бъдат заменяни, освен при действително сериозни случаи.

Гласувайте по съвест, защото само така обезсилвате купения вот!

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.