Сигнализирай!

Тотален хаос в секционните избирателни комисии - подменят членовете им в последния момент

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 4 часа
430
0

Тотален хаос в секционните избирателни комисии - подменят членовете им в последния момент. Това съобщава БНТ. Има вълна от заявления за промени в съставите на секционните избирателни комисии в цялата страна. Стигна се до безпрецедентната ситуация Централната избирателна комисия да издаде указания да не се правят подмени в последния момент. 

Разбира се, възможни са изключения - оставка на председател или болест.

Рекордни искания за смяна

Най-фрапираща е ситуацията в Хасково, където местната избирателна комисия първа реши да въведе нечувана мярка – да спре и забрани подмените. Комисията е била затрупана с искания за смяна в повече от 100 секции в областта. Това е една трета от всички членове там.

Вероятно днес доста от тези секции ще работят в намален състав, което пък ще затрудни работата им, въпреки че е позволено от закона. Ние от “Господарите” ще следим и там ситуацията, за да видим дали изборният ден ще започне нормално. Оказва се иначе, че в над 90% от случаите заявените смени нямат никакви мотиви.

Заявленията са предимно от две партии, които и в днешния ден, въпреки решението за спиране на смените, продължиха да настояват за такива. На автогарата в Хасково пък не спират да идват необичайно повече автобуси с изселници от Турция.

Масова смяна и в други области

Масова смяна на членове на секционни избирателни комисии и ръководните им състави и в Благоевградско. Само за последните 24 часа от Районната избирателна комисия са взели решение да бъдат сменени над 50% от СИК-овете в 14-те общини в региона. Поне на този етап няма опасност секции по места в региона да не отворят утре. Подобна е ситуацията и в Добрич.

Коментарът на “Господарите”

Ние от “Господарите” виждаме, че всеки път, когато се стигне до избори, все така като че ли ги прави Алековият герой Бай Ганьо - и в организацията, и в гласуването. Редно е да се помисли защо винаги се създават някакви хаотични ситуации, водещи до напрежения и драматизъм. Чудим се… Не е ли възможно поне веднъж изборният ден да мине по мед и масло? Истината е, че явно отговорните фактори на високи постове толкова си могат. Избираме за седми пореден път парламент, нищо чудно в следващите месеци да се случи и за осми път. 

Гласувайте по съвест, защото само така обезсилвате купения вот! 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.