<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113292" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Страничните ...

Омикрон, ваксини, хапчета: къде са милиардите на Pfizer, BioNTech, Moderna, J&J?

28 Декември 2021
0 4778

Омикрон, ваксини, хапчета: къде са милиардите на Pfizer, BioNTech, Moderna, J&J? Отговор дава Dir.bg.

Омикрон (Omicron) се разпространява със скорост, невиждана при предишните варианти на новия коронавирус. Нарекоха го най-сериозната заплаха от началото на пандемията. Световната здравна организация (СЗО) определи като тревожна тенденцията щамът да се смята за леко протичащ. В тази ситуация ускоряването на ваксинирането срещу коронавирус бе поставено като най-належащата задача пред човечеството. И не просто ваксинирането, а ре- и реваксинирането.

Като се набляга главно на иРНК (mRNA) ваксините, за които се твърди научно, че осигуряват значителна защита.

Здравните власти оповестиха, че не се необходими специални ваксини за Омикрон, не и засега. Но ще трябва да се произведат, договорят и продадат още и още от сега предлаганите продукти. А ако Омикрон отвори нова пазарна ниша, то нишата ще бъде запълнена без съмнение.

И какво се случи насред бумтящите през последните седмици новини и теории в социалните мрежи за скорострелно разпространяващия се Омикрон? Скочиха цените на акциите на няколко водещи разработчици на ваксини срещу COVID-19: на Novavax, BioNTech, Moderna.

Novavax например предложи петия препарат за ваксиниране, който ЕС одобри.

Новините движат курса на акциите на конкретна група компании може би по-отчетливо от всеки друг път. На фона на строго медицинските съобщения, които светът зорко следи, наблюдателите разкриват и информация за финансовите постижения на фармацевтичните компании (Big Pharma), произвеждащи и продаващи ваксини срещу COVID-19.

Омикрон, ваксини, хапчета: къде са милиардите на Pfizer, BioNTech, Moderna, J&J?

CNN Business обяви шефа на Pfizer за изпълнителен директор на годината

Pfizer

Шефът на Pfizer Алберт Бурла каза на 8 декември, че хората може да се нуждаят от четвърта доза от ваксината по-рано от очакваното. Предварителните изследвания показват, че Oмикрон може да подкопае защитните антитела, генерирани от ваксината, която компанията разработи с BioNTech.

По-рано Бурла прогнозира, че ще е необходима четвърта инжекция 12 месеца след третата доза. “С Оmicron трябва да изчакаме и да видим, защото имаме много малко информация. Може да ни трябва по-бързо.”

Сякаш вслушвайки се в думите му, Израел обяви на 21 декември, че над 60-годишните трябва да имат четвърта доза. Тази страна беше първа по ваксинации още в началото на пандемията. 

Но засега в третата доза е истината.

Moderna

Moderna обяви, че бустерната доза от нейната ваксина срещу COVID-19 изглежда защитава срещу Omicron. Pfizer и BioNTech публикуваха съвсем наскоро резултати от първоначално лабораторно проучване. То показа, че третата инжекция е ефективна в борбата с най-новия коронавирусен вариант. Но и двете дози вероятно все още предлагали защита срещу тежко заболяване.

Междувременно Европейската агенция по лекарствата препоръча трета доза от иРНК ваксина не по-късно от шест месеца след първоначалната имунизация.

Приходите полетяха

Pfizer и Johnson & Johnson (J$J) са сред най-големите световни биотехнологични и фармацевтични компании въз основа на техните нетни приходи. Те възлизат на приблизително 17,9 милиарда щатски долара и 12,4 милиарда щатски долара през годината досега. Pfizer генерира около 55 милиарда щатски долара приходи през тази година. J$J натрупа пазарна капитализация от около 454 милиарда щатски долара към 2021 г. Roche, базирана в Швейцария компания, се смята за лидер по приходи от биотехнологични лекарства. Тя генерира 41 милиарда щатски долара през 2019 г. Очаква се да достигне близо 49 милиарда щатски долара в приходите от биотехнологични лекарства с рецепта през 2026 г. Данните са на специализирания портал statista.com.

Преди месец Oxfam отбеляза, че по данни на Народния алианс за ваксини (People”s Vaccine Alliance) компаниите, които стоят зад две от най-успешните ваксини срещу COVID-19 – Pfizer,  и Moderna – правят обща печалба от $65 000 всяка минута (още за това по-долу).

Тези компании са продали по-голямата част от дозите ваксини на богати страни, оставяйки страните с ниски доходи на студено. Pfizer и BioNTech са правили по-малко от един процент от общите си доставки на ваксини на страни с ниски доходи. Moderna е доставила само 0,2 процента. Междувременно 98 процента от хората в страните с ниски доходи не са били напълно ваксинирани. Oxfam International е британска конфедерация от 20 независими благотворителни организации, фокусирани върху облекчаването на глобалната бедност.

“Pfizer, BioNTech и Moderna са използвали своя монопол, за да дадат приоритет на най-печелившите договори с най-богатите правителства. Така са оставили страните с ниски доходи на студено”. Това коментира Мааза Сейум от Африканския алианс за ваксини за народа, определяйки подхода на големите фирми като неприличен.

Ето как поскъпват (поевтиняват) компаниите. Ами публичният имидж? 

Американска експертна комисия препоръчва на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 да предпочетат ваксината на Pfizer/BioNTech или Moderna пред препарата на J&J, съобщи Ройтерс (Reuters). Причината за тази препоръка е следната: при ваксината на J&J съществувал риск от редки, но фатални случаи на тромбози. 15-те членове на експертния съвет на американския Център за контрол над епидемиите, са единодушни в оценката си.

Те не биха препоръчали тази ваксина (J&J) на своите семейства. Това каза професорът по медицина Бет Бел по време на заседанието на комисията. Но други хора можело да бъдат на друго мнение. Затова ваксината ще продължи да се предлага.

Членове на експертната група също казаха, че ваксината на J&J е по-малко ефективна за предотвратяване на COVID-19 от другите две разрешени ваксини.

Ново лабораторно проучване от изследователи от Оксфордския университет пък установиха, че бустер на AstraZeneca повишава антителата и е ефикасен срещу Омикрон. 

Въпреки че са получили публично финансиране от над 8 милиарда долара, Pfizer, BioNTech и Moderna отхвърлиха призивите за спешно споделяне на технологии и ноу-хау за ваксини в страни с ниски и средни доходи чрез СЗО). Това е ход, който може да увеличи глобалното снабдяване, да намали цените и спаси милиони животи. В случая с Moderna дори имаше натиск от Белия дом и СЗО компанията да помогне за ускоряване на плана си за възпроизвеждане на ваксината за по-широко производство в нейния център за иРНК в Южна Африка.

Наблюдателите не пропуснаха думите на Алберт Бурла, който описа призива за споделяне на патенти за ваксини като “опасни глупости”. Но одобрението на СЗО през ноември за спешна употреба на индийската ваксина Covaxin е ясно доказателство, че развиващите се страни имат капацитет и опит.

Oxfam изтъкна позицията по въпроса на своя мениджър по здравна политика Анна Мариот.

“Противно на това, което казва главният изпълнителен директор на Pfizer, истинската глупост е да се твърди, че опитът и експертизата за разработване и производство на животоспасяващи лекарства и ваксини не съществуват в развиващите се страни. Това е просто фалшиво извинение, зад което се крият фармацевтичните компании, за да защитят астрономическите си печалби.”

“Също така е пълен провал на правителството (на САЩ) да позволи на тези компании да поддържат монополен контрол. Така изкуствено да ограничават доставките в разгара на пандемия, докато толкова много хора по света все още не са ваксинирани.”

Народният алианс за ваксини, който има 80 членове, включително Африканския алианс, Global Justice Now, Oxfam и UNAIDS, призова фармацевтичните корпорации незабавно да се откажат от правата за интелектуална собственост върху ваксини, тестове, лекарства и други медицински инструменти срещу COVID-19. Същевременно повече от 100 държави, водени от Южна Африка и Индия — с подкрепата на САЩ, призоваха за отказ от прилагане на споразумението за интелектуалната собственост на Световната търговска организация (The Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights – TRIPS). Това е призив, подкрепен от над 100 бивши и настоящи световни лидери и Нобелови лауреати.

Призовават се и правителствата, включително на Съединените щати, да използват всички свои правни и политически инструменти, за да изискват от фармацевтичните компании да споделят данни, ноу-хау и технологии за COVID-19.

Въпреки това други богати нации, включително Обединеното кралство и Германия, все още блокират предложението.

Оxfam обобщава финансовите показатели за трите компании.

Във финансовия отчет на BioNTech за третото тримесечие на 2021 г. компанията прогнозира 16-17 милиарда евро приходи от ваксини за 2021 г. През 9-те месеца, приключили на 30 септември, компанията е направила печалба от 10,3 милиарда евро преди данъци върху 13,4 милиарда евро. Приходите дават 77 процента марж на печалба. Използвайки консервативните прогнозни приходи от 16 милиарда евро за цялата година, организацията изчислява, че при марж на печалба от 77 процента, BioNTech ще направи 12,3 милиарда евро печалба преди данъци през 2021 г. Това са 14,7 милиарда долара, като се използва среден обменен курс за 2021 г.

Печалбата на Moderna за третото тримесечие преди данъци е 7,8 милиарда долара при приходи от 11,2 милиарда долара, което дава марж на печалбата преди облагане с данъци от 70 процента.

Компанията предвижда продажбите за цялата 2021 г. да бъдат между 15 милиарда и 18 милиарда долара. Използвайки долния край на оценката — 70 процента от 15 милиарда долара са 10,5 милиарда долара печалба за 2021 г. Ваксината е единственият търговски продукт на Moderna.

Ето защо оценяваме комбинираната печалба за 2021 г. преди данъци за Moderna, Pfizer и BioNTech на 34 милиарда долара, подчертават от Oxfam. В годината има 525 600 минути, които дават $64,961 печалба преди данъци на минута или $1083 на секунда. 93,5 милиона долара на ден. В сметката се използва печалбата преди данъци, а не нетната, тъй като Pfizer отчита само насоките за маржа на печалбата преди облагане.

Публично-частното партньорство се засилва

Съединените щати планират да инвестират милиарди долари в разширяване на капацитета за производство на ваксини срещу COVID-19 и да предоставят допълнителни един милиард дози годишно (и 500 млн. безплатни бързи тестове, които семействата ще могат да получат). Това агенциите съобщиха в средата на ноември (а за тестовете на 22 декември), като цитираха изказване на координатора на Белия дом за COVID-19 Джеф Зиентс. Той каза, че правителството се готви да предложи на производителите на иРНК ваксини значителна помощ за разширяване на инфраструктурата и капацитета, включително съоръжения, оборудване, персонал или обучение.

Pfizer/BioNTech и Moderna са единствените производители на иРНК ваксини, но Зиентс отбеляза, че подизпълнителите на тези компании също ще бъдат включени в програмата.

Производството ще започне през втората половина на 2022 г., уточни координаторът.

Инвестицията в производството на ваксини е част от публично-частно партньорство за посрещане на нуждите от ваксини у дома и по света и за подготовка за бъдещи пандемии, каза Зиентс, когото Ройтерс цитира тогава. То ще бъде платено със средства от американския спасителен план “Байдън”, подписан през март (500-те милиона бързи теста са последната засега актуализация на същия план).

На думи от това публично-частно партньорство се очаква да “спечелят” и бедни страни, защото щяло да бъде “на цена за глобална употреба”. В дългосрочен план това би помогнало за установяване на устойчив местен производствен капацитет за бързо производство на ваксини за бъдещи заплахи.

Какви са плановете на отделните компании

Това, което движи бизнеса им напред, също и интереса на акционерите – настоящи и потенциални, са намеренията, които фармацевтичните компании имат и обявяват за развитието си. Не се пропускат и добрите каузи, разбира се.

Pfizer

Pfizer заяви в в средата на ноември, че ще продаде 10 милиона курса за лечение на COVID-19 на правителството на САЩ за 5,3 милиарда долара. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) в спешен порядък – само за дни, разреши хапчетата на Pfizer.

За антивирусно хапче PAXLOVID беше доказано, че намалява хоспитализацията или смъртните случаи с близо 90 процента сред новоинфектирани високорискови пациенти, лекувани с препарата в рамките на три дни от началото на симптомите. Компанията побърза (с право) да се похвали с “огромната ефикасност на PAXLOVID”. За хвалба е и доверието, което правителството на САЩ отдава на лекарството като признава потенциала му”.

Към казаното по-горе от координатора на Белия дом за COVID-19 Джеф Зиентс за публично-частното партньорство ще добавим и съобщението от самите компании.

Pfizer Inc. и BioNTech обявиха през септември планове за разширяване на споразумението си с правителството на САЩ чрез предоставяне на допълнителни 500 милиона дози (общо 1 милиард) от ваксината срещу COVID-19 на компаниите на непазарна цена. Като за дарения за 92 страни с ниски и по-ниски от средните доходи. Това е съгласувано по механизма КОВАКС (Gavi COVAX Advanced Market Commitment (AMC)) и 55 държави-членки на Африкански съюз. Доставките на първите 500 милиона дози започнаха през август 2021 г. Цялото количество се очаква да бъде доставено до края на септември 2022 г.

Успоредно с това ние проучваме как да изградим устойчива инфраструктура за производство на иРНК в страни с ниски доходи. Така да демократизираме достъпа до ваксини в средносрочен и дългосрочен план. Това се отнася както за отделните производствени стъпки, така и за цялостното производство, се казва в съобщение на Pfizer.

Европейската агенция по лекарствата също разреши хапчето на Pfizer за спешна употреба. Но с препоръка, че то “може да се използва за лечение на възрастни с COVID-19, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са с повишен риск от прогресиране до тежко заболяване”.

Moderna

“Данъкоплатците в САЩ направиха възможна ваксината Moderna срещу COVID-19”. Това каза наскоро д-р Кари Тейчър, програмен директор в хуманитарната организация “Лекари без граници” (Médecins Sans Frontières – MSF) за САЩ. “Компанията трябва да бъде напълно отговорна пред обществените усилия за ваксиниране по света. САЩ трябва да използват огромните си законови правомощия, за да принудят Moderna да сподели технологията. Така да помогне за увеличаване на глобалното производство на ваксината. Времето на САЩ да се възползват от претенциите си за глобален лидер по отношение на COVID-19 изтича.”

Правителството на САЩ предостави на Moderna близо 10 милиарда долара.

Това са пари на данъкоплатците както за научноизследователска и развойна дейност, така и за закупуване на 500 милиона дози от иРНК ваксината срещу COVID-19. Това включва почти всички разходи за клиничната разработка. Освен това Moderna използва патенти и неизключителни права, които правителството на САЩ им предостави, за да направи тази ваксина.

Като се има предвид огромната сума публични пари, които правителството на САЩ е дало на Moderna, “Лекари без граници” призова администрацията на Байдън да използва правния лост, уреден в Закона за отбранителното производство, за да принуди компанията да сподели технологията и ноу-хау-то за ваксините със СЗО.

Споделяне на патенти или засилване на собственото производство

Въпросът, който повдига Народният алианс за ваксини, естествено е на дневен ред и за “Лекари без граници”. Всъщност планът на Moderna да изгради свое собствено съоръжение за иРНК някъде в Африка (вече се планира завод и в Австралия) директно подкопава настоящите глобални усилия за обществено здравеопазване чрез насърчаване на трансфера на технологии и изграждане на независим производствен капацитет на континента. След обявяването си през април 2021 г., Центърът за трансфер на технологии за иРНК ваксини на СЗО в Южна Африка не е в състояние да осигури никаква иРНК технология от никоя корпорация. Сега вместо това ще се опита да разработи свои собствени кандидат-ваксини от нулата. Макар и похвален, такъв опит е напълно ненужен. Той е неоправдана загуба на време и усилия, когато вече съществуват по-модерни и одобрени иРНК ваксини срещу COVID-19. Това отбелязват от хуманитарната организация.

Moderna няма планове да споделя рецептата за своята ваксина срещу COVID-19.

Ръководителите на компанията са стигнали до заключението, че увеличаването на собственото производство е най-добрият начин за увеличаване на глобалното предлагане, каза наскоро нейният председател.

В интервю за Асошиейтед прес, Нубар Афеян потвърди обещанието, което Moderna даде преди година да не оспорва права (патенти) на други производители на ваксини срещу коронавирус по време на пандемията. “Искаме това да помогне на света.”

СЗО обаче притисна Moderna да сподели своята формула за ваксина. На това Афеян отговори, че компанията е анализирала дали би било по-добре да сподели технологията на иРНК. Тя е решила, че може да разшири производството и да достави милиарди допълнителни дози през 2022 г., съобщи cnbc.

Johnson & Johnson

В средата на ноември производителят на еднодозовата ваксина срещу COVID -19 Johnson & Johnson обяви плановете си. Той ще раздели бизнеса си с потребителски продукти от операциите си с фармацевтични и медицински устройства, създавайки две публични компании. Новината доведе до повишаване на курса на акциите на J&J.

Разделянето ще обособи поделението за домакински продукти, продукти за грижа за кожата Aveeno и Neutrogena и Listerine, от по-рискованото, но по-бързо развиващо се подразделение. То произвежда и продава лекарства с рецепта и медицински изделия, включително ваксината срещу COVID -19.

“Планираното отделяне на бизнеса за здравеопазване на потребителите е най-добрият начин да ускорим усилията си да обслужваме пациенти, потребители и здравни специалисти… Да стимулираме печеливш растеж … Това каза напускащият компанията изпълнителен директор Алекс Горски.

Встрани от върлуващия коронавирус J&J си постави висока цел – да произвежда лекарства за 60 милиарда долара всяка година до 2025 г. За да постигне тази цел, гигантът си постави задачата да се справи с вируси, които производителите на ваксини отдавна избягват. През октомври J&J съобщи, че кандидат-ваксината срещу респираторния синцитиален вирус (RSV) е постигнала 80% защита срещу заболяване на долните дихателни пътища при възрастни над 65 години по време на втората фаза от проучванията.

Белгийското фармацевтично звено на J&J – Janssen, което произвежда и ваксината срещу коронавируса, е сред големите фармацевтични компании, които очакват “голяма година” през 2022-а, написа специализираното издание Fierce Biotech.

BioNTech

Само през първите девет месеца на годината биотехнологичната фирма BioNTech е реализирала печалба в размер на 7,1 милиарда евро. Колко точно са отишли в бюджета на германския град Майнц, където е регистрирана, като данъчни отчисления не е ясно. Знае се обаче, че вместо очаквания минус от 36 милиона евро, Майнц отчита рекорден излишък от 1,09 милиарда евро. За 2022 година също се очаква плюс – в размер на 490 милиона евро. Затова градските власти смятат, че в края на 2022 ще могат да върнат старите си задължения, трупали се от 1980 година насам. Но и ще успеят да намалят данъците на местния бизнес, с което да привлекат и нови фирми, написа неотдавна DW.

Управителят и съсобственик на BioNTech Угур Шахин съобщи, че смята да вложи над 1 милиард евро за оборудването на десетки нови сгради в целия град. Сред тях е и една производствена площадка за бъдещите препарати срещу ракови заболявания.

Още в началото на 2022 компанията ще прехвърли главната си квартира в съседна бивша казарма на Бундесвера.

“Там ще построим нови лаборатории и офиси”, съобщи проф. Шахин. В момента в Майнц BioNTech има около 1800 служители. През следващото десетилетие в града се очаква да възникнат до 5000 нови високоплатени работни места за учени и специалисти в медицината и фармацевтиката.

От печалбите на BioNTech ползи извличат и още два германски града – Идар-Оберщайн в провинция Райнланд-Пфалц и Марбург в Хесен. В Идар-Оберщайн се намира научно-производствената площадка на компанията. Там през есента бяха построени нови лабораторни помещения. А в Марбург се намира основният завод на BioNTech. Сградата там беше закупена преди година. Само за броени месеци се превръна в един от най-значимите производители на РНК-ваксина в света.

И така – докога така

Всяка от компаниите, за които стана дума, се възползва от новините. На практика няма лоша новина за тях в последно време. Особено добри са те за: Novavax заради одобрената ваксина срещу коронавирус; за Pfizer и Merck заради одобрените лекарства срещу COVID-19; за Moderna и отново за Pfizer заради бустерните дози (одобренията за тях от държавните регулатори), които засилвали имунитета срещу Омикрон. Те станаха задължителни за определени социални групи, както и за стартиралите имунизации на малки деца; заради четвъртите дози… 

Дали обаче печалбите, които тези новини носят, ще са дългосрочни или временни – това засега не може да се каже. Зависи от разпространението на Омикрон, на други мутации или други вируси и коронавируси и поръчките, които държавите правят за ваксини и лекарства. И в крайна сметка отново от новините.

Омикрон, ваксини, хапчета: къде са милиардите на Pfizer, BioNTech, Moderna, J&J

Източник: Dir.bg

Омикрон, ваксини, хапчета: къде са милиардите на Pfizer, BioNTech, Moderna, J&J

Омикрон, ваксини, хапчета: къде са милиардите на Pfizer, BioNTech, Moderna, J&J

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции