<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160896" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украински де...

Палежът на Корана в Стокхолм е платен от бивш сътрудник на Russia Today

25 Януари 2023
0 341

Палежът на Корана в Стокхолм е платен от бивш сътрудник на Russia Today.

От шведското издание SVT посочиха, че Фрик е заплатил за акцията 320 крони и е гарантирал, че ще покрие всички свързани с нея разходи. Фрик първо твърдеше, че е бил уговорен за това от сътрудник на шведския националистически сайт Exakt24. Сайтът обаче заяви, че именно Фрик “ги е помолил да го свържат с някой, който може да изгори Корана”.

Палежът на Корана в Стокхолм е платен от бивш сътрудник на Russia Today
Чанг Фрик. Wikipedia
Аргументът на Ердоган

„Сега“ припомня, че акцията с палежа на Корана послужи за аргумент на турския президент Реджеп Ердоган да обяви, че няма да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Условието за присъединяване на държави във военния съюз е единодушно съгласие на всички 30 членки.

Наскоро обаче Швеция и Финландия, които са кандидати за присъединяване в Алианса, заподозряха друг скрит мотив в решението на турския държавен глава.

Ердоган постави нов ултиматум пред членството на Швеция и Финландия в НАТО

Признанието на Фрик
Палежът на Корана в Стокхолм е платен от бивш сътрудник на Russia Today

Шведският журналист потвърди пред The Insider, че е платил сумата за провеждането на демонстрацията, но отрича да е поръчвал изгарянето на религиозни книги.

„Не това беше идеята ми“, каза Фрик. А колкото до връзките си с Russia Today, той посочи, че от 2014 година не работи с прокремълската медия и не подкрепя позицията на Путин в Украйна. Дори твърди, че в момнта се занимава с подпомагането на бежанци от войната.

Палежът на Корана

Небезизвестният датски ултрадесен лидер Расмус Палудан подпали свещената книга за мюсюлманите на 21 януари пред турското посолство в Стокхолм. По време на демонстрацията си той осъди исляма и предизвика буря от негодувание в целия ислямски свят. С действията си той изостри и отношенията между Швеция и Турция. Заради това, че шведските власти са разрешили митинга, Ердоган заяви, че Турция няма да подкрепи влизането на Швеция в НАТО.

Палежът на Корана в Стокхолм е платен от бивш сътрудник на Russia Today

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции