<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149523" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Говори НеМос...

Парламентарните комисии одобриха изпращането на военна помощ за Украйна (видео)

02 Ноември 2022
0 1121

Парламентарните комисии одобриха изпращането на военна помощ за Украйна.

Проектът на решение за военна и военно-техническа подкрепа на Украйна бе приет в сряда от парламентарните комисии по отбрана и по външна политика в Народното събрание.

„За“ гласуваха ГЕРБ-СДС, „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ДПС. „Против“ бяха „Възраждане“, БСП и „Български възход“.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че ще препоръча даването на военна помощ, която да не доведе до редуциране на способностите на Българската армия. Според министъра страната ни трябва да поддържа необходимия запас от техника за военните формирования в мирно и във военно време.

Парламентарните комисии одобриха изпращането на военна помощ за Украйна (видео)

Ето какви оръжия предоставя Пентагонът на Украйна в нов пакет военна помощ

По думите му България трудно би могла да предостави поисканото от Украйна тежко въоръжение. Причината – страната ни ще загуби конкретни способности, които няма да може да бъдат толкова бързо възстановени.

„Да не забравяме, че България е гранична страна с конфликта и в един момент може да се окажем в доста трудна ситуация”, каза още министър Стоянов.

И допълни: “Нашите норми ще бъдат спазени. Това, което е необходимо за Българската армия, тя ще го има, така че да гарантираме конституционните ѝ задължения. Трябва да бъдем много внимателни при предоставянето на конкретна техника, за да не губим способности”, заяви Стоянов.

В четвъртък предстои решението да бъде гласувано в пленарна зала.

В началото на октомври Европа призова за мащабно увеличаване на помощта за Украйна. Членовете на Европейския парламент приеха резолюция и поискаха европейските страни и другите държави, подкрепящи Украйна, да увеличат значително военната си помощ.

Източник и видео: bTV

Парламентарните комисии одобриха изпращането на военна помощ за Украйна (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции