<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134622" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин и КГБ: К...

Подаръкът на Илон Мъск за Украйна: Защо Starlink е така оспорван

22 Юни 2022
2 312

От самото начало на войната в Украйна стратегическите ползи от Starlink станаха повече от ясни. Сателитната мрежа на „SpaceX“ на Илън Мъск осигурява на хората в Украйна достъп до информация. Украинската армия също използва Starlink, включително и за координация на дронове, пише Дойче веле.

Какво е Starlink и как работи тази мрежа?

Програмата Starlink, която първоначално е била с гражданска насоченост, има за цел да снабдява с интернет места, отдалечени от градовете, както и структурно слаби региони или отделни точки, намиращи се сред огромни водни пространства. Навярно е съществувал и замисълът по този начин да се информират и хора в автокрации, където информацията се цензурира.

Подаръкът на Илон Мъск за Украйна: Защо Starlink е така оспорван

Със сигурност обаче никой не е мислил, че този интернет ще се използва по време на война в Европа – на места, където агресорът целенасочено унищожава електрозахранването и връзките със световната мрежа.

Мъск активира Starlink над Украйна, изпраща и допълнително оборудване

Как функционира Starlink

Програмата осигурява достъп до интернет чрез пренос на данни посредством светлината – т.е. функционира подобно на оптичен кабел. Само че трансферът се осъществява чрез сателити. За тази цел бизнесменът от Тексас Илон Мъск от години изгражда космическа мрежа, в която отделните сателити обменят помежду си съответните данни.

За да могат да се използват тези сателитни данни, е необходим и приемник на земята, който да свързва устройствата със следващия сателит. От 2019 г. компанията „SpaceX“ е изстреляла в ниска околоземна орбита около 2300 спътника. Целта е да се достигне бройката от 42 000 сателита. Заявка за това е подадена до американската Федерална комисия по комуникациите (FCC).

Какви са предимства на Starlink?

Starlink не е първата компания, предлагаща сателитен интернет, но тя има някои предимства пред конкурентите си. Интернетът ѝ е сравнително лесен за ползване, а потокът от данни е непрекъснат и впечатляващо бърз. Причина за това е, че сателитите обикалят Земята на височина от 328 до 614 километра – значително по-ниско от сателитите на конкурентите.

Подаръкът на Илон Мъск за Украйна: Защо Starlink е така оспорван

Спътниците на предишния сателитен лидер Hughesnet обикалят Земята на височина 35 000 километра, а предаването на данните отнема близо десет пъти повече време.

Добра ли е услугата за частни потребители?

Засега услугата се предлага само на определени места. Към въпросните 32 държави и региони спадат САЩ и Канада, части от Централна и Южна Европа, Латинска Америка и Южна Австралия. Това не са регионите, за които първоначално е бил замислен този тип интернет. Това вероятно се дължи и на факта, че сателитният интернет на Starlink е много скъп. Само приемникът струва в САЩ около 600 евро, а месечната такса за ползване е 110 долара.

“Ако умра мистериозно, беше ми приятно да ви познавам.” Мъск се подигра на шефа на “Роскосмос”

Заради това спътниковият интернет едва ли е подходящ за райони с добро или задоволително мрежово покритие, каквато е Европа, например. Изключения правят често пътуващите по вода или туристи с каравана, които имат необходимост от стабилна интернет връзка през цялото време.

Илон Мъск купи Twitter за 44 милиарда долара
Защо програмата Starlink е оспорвана?

Сателитният интернет на Starlink е доста оспорван. Предоставянето на услугата за Украйна, в това число доставката на необходимата техника за приемане на сигнала, се осъществи като публична договорка между Илън Мъск и Михайло Фьодоров, вицепремиер на Украйна и министър на дигиталната трансформация. Всичко стана обаче без обществени дебати и парламентарен контрол.

Но какво би се случило, ако този частен проект бъде продаден на най-висока цена и попадне в неподходящи ръце? Ами ако тоталитарни държави или стратегически врагове получат достъп до мрежата за данни, обхващаща почти цялата Земя?

Илон Мъск показа снимки на първите 60 интернет сателита, които ще изстреля в космоса (снимки)

Пренаселеност в орбитата

Освен това Илън Мъск задръства орбитата със своите частни сателити. През 1957 г. в Космоса беше изстрелян първият спътник “Спутник”, а до 2019 г. там са били изпратени още 8500 спътника. Очаква се частната мрежа да се разрасне до 42 000 сателита. Това означава, че орбитата край Земята бързо се запълва. Това застрашава и други спътници и възпрепятства астрономическите наблюдения от Земята.

Още отсега сателитите на Starlink са виновни за множество потенциални инциденти, избегнати в последна минута. А когато един сателит промени своята траектория, за да избегне евентуален сблъсък, това може да предизвика верижна реакция, тъй като и други сателити реагират на променената траектория.

Друг проблем е сравнително краткият живот на спътниците, които след около пет години вече излизат извън строя. Дори ако след това те изгорят при повторното си навлизане в земната атмосфера, трябва постоянно да се изстрелват нови спътници, за да се избегнат проблемите с покритието.

Без шанс за конкуренцията

Освен това, „SpaceX“ се възползва от доминиращата си позиция на пазара. Заради гъстотата на спътниците, почти не остава място за други компании. Това е особено валидно за орбитите, близки до Земята и сериозно ограничава конкуренцията в тази област.

Подаръкът на Илон Мъск за Украйна: Защо Starlink е така оспорван

Източник: Дойче веле
Видео: YouTube/Curious Elephant

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции