<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143488" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Безразличнит...

Подариха “опакован въздух” на МОСВ за Деня на чистия въздух

07 Септември 2022
0 65

Организации от Националното обединение за чист въздух „Дишай, България“ изпратиха опакован въздух от населените си места до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и министър Росица Карамфилова по случай Международния ден на чистия въздух. Той се отбелязва днес, на 7 септември.

София и Стара Загора са с най-мръсен въздух в целия ЕС, сочи доклад (видео)

Подариха &#8220;опакован въздух&#8221; на МОСВ за Деня на чистия въздух
iStock

С подаръка те искат да напомнят за вредните газове и прах, които се налага да дишат българите. Също така и настояват за въвеждане на по-широки възможности за контрол и по-ефективни наказания за ограничаване на замърсяването в атмосферата.

А с пакета идва и специална декларация, напомняща, че правото да дишаме и да живеем в здравословна среда е общовалидно.

България е на трето място в света по смъртност от мръсен въздух

“Дишай, България” припомня, че страната ни е на челно място по починали заради мръсен въздух. Според организацията 60% от градското население диша наднормени нива на фини прахови частици. Като основни източници на замърсяване у нас те сочат ТЕЦ-овете, използващи за горене въглища, биомаса и отпадъци, които освен регионално, могат да имат и трансгранично въздействие.

Подариха &#8220;опакован въздух&#8221; на МОСВ за Деня на чистия въздух
БулФото

Други сериозни замърсители са определени индустриални предприятия, непредприели необходимите мерки за пречистване, транспортът, който е целогодишен замърсител в градовете с интензивен трафик, отоплението в бита с дърва, въглища и понякога с отпадъци, както и практиките за горене на стърнища и самозапалването на сметища.

Подариха “опакован въздух” на МОСВ за Деня на чистия въздух

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции