<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149572" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Износът на ук...

“Прецакаха ни!”: Бунтове сред мобилизираните руснаци

03 Ноември 2022
0 610

“Прецакаха ни!”, гласи видео на мобилизирани руснаци, разпространено в социалните мрежи. Над 100 войници в Чувашия, Русия, се разбунтуваха в тренировъчния център в Уляновск поради липсата на заплащане.

Мобилизираните руснаци отказват да водят война в Украйна и “ще търсят справедливост”

Според The Insider на мобилизираните войници се дължат 195 000 рубли (ок. 6270 лв.). Те записаха видео с исканията си към командването и властта. Призивът им към „гражданите на Руската федерация“ е публикуван от правозащитната група Gulagu.net и Telegram канала Angry Chuvashia .

Според изявлението мобилизираните руснаци отказват да водят война в Украйна и „ще търсят справедливост“, докато не им бъде изплатена дължимата сума. Новобранците също така се опитват да открият и къде е техният командир.

„Уважаеми граждани на Руската федерация! Това е изявление на мобилизираните военнослужещи от Република Чувашия! На собствена отговорност рискуваме сигурна смърт за вашата безопасност и спокоен живот! Нашата държава отказва да ни изплати обезщетение в размер на 195 000 рубли, обещано ни от президента Владимир Путин! Защо трябва да водим война за това правителство, оставяйки семействата си без подкрепа?“ Това гласи изявлението им.

В един от видеоклиповете мобилизиран войник разказва, че когато се записвал, военният комисар му обяснил, че му се полага еднократна сума от около 300 000 рубли. “Тъй вярно! Точно това, което ни казаха!“ — викат другарите му. В отговор им се казва, че законопроект в този смисъл е бил разглеждан, но е бил отхвърлен след еднократно изслушване. Мобилизираните крещят на депутатите, че трябва да си „дадат ш*баните партийни книжки” и сами да воюват в Украйна. Мъжете се оплакват, че властите са ги „прецакали“.

Еднопосочните билети от Русия се разпродадоха за минути след съобщението за мобилизация

Според източниците на Telegram канала Angry Chuvashia за потушаване на бунта са пристигнали ОМОН (Отряд мобильный особого назначения) и руската гвардия.

Официалните власти отричат да има проблеми и пропуски в инфраструктурата и логистиката

От началото на процеса на мобилизация в Русия мъжете се оплакват от командири, оборудване и доставки. Само през последния месец онлайн се появиха десетки видеоклипове за това. 

Мобилизацията в Русия се превърна в евакуация от Русия (Коментарът на “Господарите”)

През октомври мобилизирани войници в Пензенска област пуснаха видео изявление, в което се оплакват от своите командири и властта. Мобилизираните войски в Башкортостан също записаха видеообръщение към официални лица, тъй като са принудени да живеят в “изключително лоши условия” от техните командири. Според информацята, предоставена от тях, те не са получили нито храна, нито вода, а след като са направили изявлението си, директно били изпратени на фронта без обучение.

Появи се видео и на разярени мобилизирани руснаци от Белгородска област. В него те твърдят, че са им били дадени негодни боеприпаси и оръжия от 70-те години на миналия век. Освен това, те не били назначени в нито един военен отдел и карали без доставки от поне една седмица.

Скритата мобилизация върви активно и масово: как и кого набират в Русия

Откакто Путин обяви „частична“ мобилизация, руските официални лица отричат да има проблеми с оборудването. Въпреки това, дори официалните публични ресурси препоръчват на новобранците да носят свои собствени квадрокоптери и очила за нощно виждане. Отделни военни отделения препоръчват предварително закупуване на бронирани жилетки и превързочни материали.

“Прецакаха ни!”: Бунтове сред мобилизираните руснаци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции