<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133553" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как 4 милиард...

Превръщат в СПА комплекс къпалнята на “Мария Луиза”

14 Юни 2022
0 755

Превръщат в СПА комплекс къпалнята на “Мария Луиза”, пише Mediapool.

Изненадващи планове за ремонт на къпалнята “Мария Луиза” и потенциално изграждане на нов СПА център лансира в понеделник собственикът на комплекса “Парк Мария Луиза” АД. В дружеството дял има частна компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка и общинската фирма “Софийски имоти”, като инициативата идва от частния инвеститор. Къпалнята бе оставена да се руши в центъра на София в последните десетилетия, а кметът Йорданка Фандъкова обяви, че се бори за връщането ѝ изцяло към общината. Преди седмица на територията на комплекса е открит и минерален извор, за чието съществуване от дружеството не са предполагали.

Къпалнята “Мария Луиза”, състояща се от спортен басейн, други четири по-малки басейна, съблекални и други съоръжения, заема имот с площ близо 35 300 кв. метра в Борисовата градина, която е най-големият столичен парк.

Какво се предриема?

От “Парк Мария Луиза” обявиха, че във вторник (14 юни) дружеството ще подаде заявление за виза за проектиране. А на 21 юни ще бъде преместена оградата на имота. Това стана ясно от думите на Тодор Тодоров, ръководител проекти в дружеството. На въпрос защо потенциални действия за възстановяване на комплекса се предприемат едва сега, Тодоров каза, че толкова дълго време е отнело осигуряването на документи, за да се стартират процедурите.

“Целта е възстановяване на къпалнята и запазване на плувния комплекс. Няма да има високо строителство, жилища, офиси, молове. Не предвиждаме строителството на паркинги, достъпът до комплекса ще става с градски транспорт”, каза арх. Невена Русева, директор проекти в проектантско бюро “Десет”, която работи за дружеството-собственик.

Превръщат в СПА комплекс къпалнята на &#8220;Мария Луиза&#8221;
Сн. Mediapool

“Смятаме изцяло да се съобразим със съществуващата строителна площ. Има обаче много опасни съоръжения, които трябва да бъдат премахнати или заменени с доста по-добри алтернативи. Добре е да има покрит плувен басейн, за да работи комплексът целогодишно”, каза архитектът.

Русева посочи, че е добра идея залагането в проекта на изграждане на СПА център. Тя уточни, че през миналата седмица в границите на имота е открит минерален извор, който е съществувал в документацията, но досега не му е обърнато внимание.

“Надяваме се неговото състояние да разреши минералният извор да се използва за ползите на обществото”, каза Русева.

Тодор Тодоров даде уверения, че не се предвжида изграждане на хотелска част на територията на комплекса.
Превръщат в СПА комплекс къпалнята на &#8220;Мария Луиза&#8221;
Защо ще се променя оградата?

През януари кметът на район “Средец” Трайчо Трайков обяви, че София си връща 12 дка от Борисовата градина за свободен достъп на граждани.

“В момента са заградени към преобладаващо частния имот с къпалнята Мария Луиза, но вече имаме актове за общинска собственост и ще махаме оградата”, каза тогава Трайков.

Превръщат в СПА комплекс къпалнята на &#8220;Мария Луиза&#8221;

Той уточни, че става въпрос за площ, която е заета с растителност. Тя се явявала една трета от имота на къпалнята в Борисовата градина. Оказва се, че още при предходния проект на ПУП на Борисовата градина през 2019 г. районната администрация забелязва, че тези 12 дка не би трябвало да са в заградения имот на частната фирма, а да са публично достъпни за граждани, защото са към активите на общинското предприятие “Софийски имоти”.

В Къпалнята “Мария Луиза”, от 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик във фирмата “Парк Мария Луиза” АД чрез общинската фирма “Софийски имоти”, което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят фирмите – “Карплеон” ЕООД и “Юромарк асет мениджмънт” ООД. Именно “Юромарк асет мениджмънт” се свързва с Гайтански.

Стара слава

Арх. Невена Русева припомни историята на къпалнята. Тя първоначално е съществувала между 1938 до 1983 г., като е проектирана от арх. Борис Далчев, брат на писателя Атанас Далчев, като най-големия градски плувен комплекс на Балканите за своето време.

Превръщат в СПА комплекс къпалнята на &#8220;Мария Луиза&#8221;

“Заради амбициите на държавата в комплекса да се проведе Европейско първенство по плувни спортове. За това България е била избрана за домакин през 1983 г., е взето решение да се разруши съществуващата къпалня. Разрушават я и се появяват на нейно място плувните басейни, които съществуват и до днес. Срокът за построяването на новите съоръжения бил много малък, за една-две години е трябвало да се направи новият комплекс. Той за съжаление се оказва, че не отговаря на изискванията. Въпреки огромните усилия, Европейското първенство се провежда в комплекса “Червено знаме”. Това води до оставянето на комплекса в незавършен вид. Дейностите по строителството тогава са се случвали много бързо и няма запазена архивна документация на къпалнята, което наложи да извървим много дълъг и труден път по нейното възстановяване”, каза още Русева.

Превръщат в СПА комплекс къпалнята на “Мария Луиза”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции