<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129251" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ще излезе ли ...

Природният газ поскъпва с 13,7% от май (видео)

13 Май 2022
0 331

Природният газ поскъпва с 13,7% от май, предаде bTV.

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за май месец, става ясно от съобщение до медиите.

Цената ще бъде в размер на 162,17 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

За април тя бе 142,59 лв. или с 13,7% по-евтина. Увеличението през април спрямо март бе с над 25%.

“Булгаргаз” обяви цена за юли, но не и за май и юни

Природният газ поскъпва с 13,7% от май (видео)

Снимка: iStock

Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на „Газпром“, посочват от комисията.

И допълват: „В изключително кратки срокове общественият доставчик „Булгаргаз“ предприе действия за осигуряване в пълен обем на заместващи количества от нови доставчици, покриващи изцяло нуждите на българските потребители“.

Кирил Петков: От 1 юли ще получаваме азерски газ

Поради приключването на отоплителния сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители, смятат от енергийния регулатор.

Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, „Булгаргаз“ да внесе официално заявление с предложение за цена за месец юни.

„За първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия. Дори и в тази извънредна ситуация „Булгаргаз“ осигурява необходимите количества за всички потребители и няма да има ограничаване на консумацията. Това е изключително добра новина, предвид кратките срокове за реакция след едностранното спиране на доставките от „Газпром“, подчерта председателят на комисията Станислав Тодоров.

Източник и видео: bTV

Природният газ поскъпва с 13,7% от май (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции