<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123759" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

Прокуратурата се сети за Васил Божков. Пада ли чадърът над Борисов?

27 Март 2022
0 930

Прокуратурата в България де факто призна, че е шикалкавила и пиляла парите на данъкоплатците. Трябваха цели две години, за да приеме, че може да разпита Васил Божков. Защо чак сега? Пада ли чадърът над Борисов, пита Deutsche Welle.

На живо: Брифинг на Васил Божков (видео)

На българската прокуратура бяха нужни близо две години, за да приеме, че все пак може да разпита по интернет хазартния бос Васил Божков. Бизнесменът, срещу когото има 19 обвинения, твърди, че е изнудван за десетки милиони от Борисов, Горанов и Арнаудова. Той отдавна желае да свидетелства срещу тях – макар и от Дубай.

Прокуратурата се сети за Васил Божков. Пада ли чадърът над Борисов?

Привикаха Бойко Борисов на разпит в прокуратурата

Каква е накарало държавното обвинение, чиито представители упорито твърдяха, че такъв разпит не би имал правни основания, внезапно да промени позицията си?

Може би, по почина на шефката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова, от Софийска градска прокуратура най-после са потърсили в тълковния речник какво означава „видеоразпит”, „правосъдие” и „обществен интерес”. Шегите по темата обаче са неуместни. Твърденията на Божков трябваше да бъдат проверени отдавна.

Бойко Рашков: Имало е изтичане на информация във връзка с разследването срещу Борисов (видео)

Какво призна прокуратурата

„Катарзисът”, демонстриран от прокуратурата, е признание, че в продължение на години тя е шикалкавила и се е разсейвала, пилеейки парите на данъкоплатците. „Прозрението” на прокуратурата има обратен ефект. С него тя неволно насочва прожектора към себе си. Вероятно мнозина биха казали, че днес се вижда още по-ясно, че тя е държала политически чадър над бившия премиер и лидер на ГЕРБ Борисов.

Али Баба срещу Главатаря. Какво твърди Васил Божков за Бойко Борисов

Общественият интерес повелява да се установи час по-скоро дали Борисов и колегите му са ощетили хазната с 550 млн. лева, както отдавна твърди Божков. Това обаче не е било направено. Днешната новина е преди всичко резултат от смяната на „екипа” в изпълнителната власт и парламента. „Обратът” в позицията на прокуратурата е опит да се изземе инициативата от министърката на правосъдието Йорданова. Тя наскоро заяви, че Божков може да бъде разпитан и с посредничеството на правосъдното министерство.

Прокуратурата се сети за Васил Божков. Пада ли чадърът над Борисов?

„Новият курс” на прокуратурата показва също, че от акцията на Рашков миналата седмица, при която временно бяха задържани Борисов, Горанов и Арнаудова, все пак е имало смисъл. Отказвайки да удължи задържането им за повече от 24 часа, държавното обвинение неизбежно влезе в обяснителен режим.

Кои са разследванията, свързани с Бойко Борисов досега?

Нова сянка на съмнения

Увъртанията по темата за възможността за видеоразпит на Божков хвърлиха нова дебела сянка на съмнение върху главния прокурор Гешев. Те повдигат много въпроси и към експерти, като бившия конституционен съдия Румен Ненков – впрочем, баща на политика от ГЕРБ Ал. Ненков – който в предаването „Референдум” на БНТ преди дни всячески се опита да неглижира възможността за такъв разпит.

Някои биха казали, че чрез обрата в позицията за разпита на Божков прокуратурата се опитва да хвърли прах в очите на обществото, да го увери, че тя е на страната на закона, че е на страната на „добрите момчета”.

Това че прокуратурата „проглежда“ за видеоразпита като метод може да има значение и за други казуси – любопитно е, например, какво банкерът Цветан Василев може да разкаже за фалита на КТБ.

Пуснаха Бойко Борисов от ареста, чуйте коментара му (видео)

Днешната новина обаче не означава, че Борисов и колегите му са с ход по-близо до фатална загуба – до мат. Процедурата за разпита на Божков е в ембрионална фаза. Да, най-после е образувано досъдебно производство. Но от Софийска градска прокуратура само са изготвили предложение до Върховната касационна прокуратура за изпращане на молба за правна помощ до ОАЕ (предметът ѝ е разпит на Божков като свидетел чрез видеовръзка). Оттам тепърва трябва да преценят дали да удовлетворят молбата.

Прокуратурата изведнъж реши да иска видеоразпит на Васил Божков

Само пиар акция?

Накратко, ходът на прокуратурата прилича повече на пиар акция, с която да се печели време, като се запази монополът върху евентуален разпит на Божков. Този ход не означава непременно, че, ако се стигне до такъв, чадърът над Борисов и неговите побратими е започнал да се затваря.

Прокуратурата се сети за Васил Божков. Пада ли чадърът над Борисов?

Източник: Deutsche Welle

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции