<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147219" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков призо...

Прокуратурата ще проверява дали камионът, взривил се на Кримския мост, е тръгнал от България

11 Октомври 2022
0 238

Прокуратурата ще проверява дали камионът, взривил се на Кримския мост, е тръгнал от България, съобщават от пресцентъра на Обвинението.

На 10.10.2022 г. Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената информация, че камионът, който избухна на Кримския мост на територията на Русия на 08.10.2022 г., е минал през България. Ще бъде извършена проверка по налична информация, която е възложена на МВР и ДАНС.

Допълнително в СГП е постъпило уведомително писмо от ДАНС за извършвана от Агенцията проверка по случая.

Прокуратурата ще проверява дали камионът, взривил се на Кримския мост, е тръгнал от България

Кремъл: Камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от България

Припомняме, че вчера от Кремъл разпространиха своя теория, според която камионът, нанесъл тежки щети на транспортното съоръжение, е тръгнал от България.

“Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията – това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Освен това бяха идентифицирани превозвачи, лица, участвали в организацията на придвижването на камиона (….) С помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) стана възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористичната атака.”

Това заяви ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин. Той проведе спешна среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург, предавана от “Россия 24”. Според него експлозията, станала в събота сутрин, “със сигурност има терористичен характер и е терористичен акт”.

Бастрикин доложи още, че първоначалните данни от разследването сочат, че взривът бил организиран от украинските специални служби. Тяхната цел е била “да унищожат основен граждански инфраструктурен обект”.

Мостът между Черно море и Азовско море е най-дългият в Европа.

Построяването му струва 3,6 милиарда долара и е символ на претенциите на Москва към Крим, както и жизненоважна връзка към полуострова, който Русия анексира през 2014 година. Той беше открит за автомобилен трафик през май 2018 година. А паралелният железопътен мост беше открит следващата година.

Украинците ненавиждат моста и многократно са заплашвали, че ще нанесат удар по него. През август избухнаха редица експлозии в авиобаза и в склад за боеприпаси в Крим, което подчерта колко уязвим е полуостровът.

Мощната експлозия в събота, която доведе до голям пожар на моста и частичното му разрушаване, е унизително поражение за Путин. То би могло да го предизвика да повиши залозите във война в Украйна, съобщава Асошиейтед прес. Тя става още по-символична и заради факта, че се случва на деня след 70-годишния юбилей на руския президент.

Прокуратурата ще проверява дали камионът, взривил се на Кримския мост, е тръгнал от България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции