<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111867" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Премахват си�...

Прокурорите си направиха самоотвод по делото за аферата “Хемус” (видео)

14 Декември 2021
0 538

Прокурорите си направиха самоотвод по делото за аферата “Хемус”, предава.

„В резултат на безпрецедентния натиск върху прокурорите (по производството за аферата „Хемус“) да не протестират мярката на обвиняемия и да му позволят да пътува в чужбина, същите са счели, че пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение. Отделно от това, предвид образуваното от СРП досъдебно производство за престъпление по чл. 289 от НК, колегите смятат, че това би довело до допълнителен натиск върху тях, което да им попречи да вземат решения по делото. Ето защо същите са депозирали своите самоотводи пред Апелативна прокуратура София“, съобщи заместник градския прокурор на София Иво Илиев на брифинг на държавното обвинение.

МВР: Прокуратурата пречи да се разплете схемата с 54-те млн. лв. за АМ “Хемус” (видео)

Има ли натиск върху прокурорите?

Апелативна прокуратура-София трябва да реши дали има данни за натиск и дали ще уважи техните самоотводи, отбеляза Илиев.

Прокурорите си направиха самоотвод по делото за аферата "Хемус"

Докато Апелативна прокуратура реши дали да уважи самотовода, те ще продължат да наблюдават разследването, каза говорителят на СГП Десислава Петрова.

Градският прокурор Илиана Кирилова обясни, че ако самоотводите бъдат уважени, предстои ново преразпределение по случаен принцип на делото на други магистрати.

Прокурорите си направиха самоотвод по делото за аферата "Хемус"

„Ние имаме желание да работим със структурите на МВР, както през годините. Това е в интерес на обществото и за разкриване на случилото се по всяко досъдебно производство. Оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, възложени на структурите на МВР, ще се извършват само в кабинетите на прокурорите и това важи за всички досъдебни производства”, заяви Кирилова.

Прокурорите си направиха самоотвод по делото за аферата &#8220;Хемус&#8221; (видео)
Реакцията на ГДБОП

В събота разследващите от ГДБОП заявиха, че са се превърнали в шофьори на прокурорите.

Прокурорите на Гешев се оплакаха от натиск на ГДБОП по аферата с АМ “Хемус” (видео)

В отворено писмо днес от Асоциацията на разследващите полицаи искат промени за засилване на правомощията и осигуряване на тяхната независимост. Изтъкват и че обвиняемият има право да даде обяснения във всеки един момент, без това да бъде ограничавано нито от разследващия полицай, нито от наблюдаващия прокурор.

Прокурорите си направиха самоотвод по делото за аферата “Хемус”

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции