<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111583" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рашков: Разсл...

Прокурорите на Гешев се оплакаха от натиск на ГДБОП по аферата с АМ “Хемус” (видео)

12 Декември 2021
0 833

Прокуратурата се оплака от натиск по разследването за пране на пари, отпуснати за строителството на магистрала “Хемус”, и започна досъдебно производство, по което ще бъде разпитан директорът на ГДБОП. Според държавното обвинение той е опитал да окаже натиск на прокурори да приемат сделка със задържан.

С Пеевски шега не бива. Историята на едно злощастно селфи

Прокурорите на Гешев се оплакаха от натиск на ГДБОП по аферата с АМ "Хемус" (видео)

За случая съобщи на извънреден брифинг в неделя сутринта говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова. По-късно в неделя ръководството на държавното обвинение направи изявление пред журналисти, в което обвини разследващите в “невероятно незаконен натиск”.

“Води се война срещу прокуратурата”, каза главният прокурор Иван Гешев. “Това не е професионална конфронтация. Това е невероятно незаконен натиск срещу магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието.”

Зам.-главния прокурор Даниела Машева каза, че “с оглед изключителната важност и опасността от засягане на основни принципи на правовата държава” държавното обвинение ще поиска съдействие от редица български и международни институции. Сред тях тя посочи Европейската комисия, Европейския парламент, посолствата на държавите от ЕС, на САЩ и на Обединеното кралство.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков определи случая като “преекспониран” професионален спор и обвини държавното обвинение, че нарочно бави разследването за строежа на “Хемус”.

По-рано в неделя говорителката на СГП каза, че адвокат на задържан в хода на разследването за пране на пари, отпуснати за магистрала “Хемус”, е предлагал клиентът му да направи разкрития, при условие че така ще избегне наказателна отговорност.

По думите на Десислава Петрова прокурорите от СГП, които са наблюдаващи по делото, са отказали, а ръководителят на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) Калин Стоянов е опитал да им окаже натиск да приемат. Прокуратурата твърди, че Стоянов е казал, че отказът слага край на разследването и за това ще бъде търсена отговорност.

Прокуратурата е започнала разследване за оказан натиск върху прокурорите, по което Стоянов ще бъде разпитан, каза ръководителката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

По-рано тази седмица прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схема, по която са отклонени над 53 млн. лв. от авансовите плащания, направени от държавата за строежа на магистрала “Хемус”.

Това стана, след като в началото на месеца МВР обяви, че десетки милиони левове са били усвоени от “кухи фирми”, след като са били платени за строежа на “Хемус”. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин “в сакове и чували” са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв.

В интервю за БНР в неделя служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който е номиниран за същия пост в правителството на Кирил Петков, каза, че прокуратурата “преекспонира” професионален спор.

“Имаме един човек, който е обвинен. Той е с домашен арест и е бил една от важните фигури в източването на финансови средства от една банка. Този човек е концентрирал огромно количество финансови средства и се явява доста възлова фигура в схемата с това престъпление. Сега трябва да се разбере с кой е контактувал и какъв е пътят на тези финансови средства”, коментира Рашков.

Според Рашков прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, съзнателно не е активна и има за цел да забавя разследването, защото ходът му неминуемо ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната преди изборите през април тази година.

Източник: “Свободна Европа”
Видео: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции