<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117008" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шофьори блок...

Пътуване с Covid сертификат: десет нови правила, които е полезно да знаете

31 Януари 2022
0 722

Пътуване с Covid сертификат: десет нови правила, които е полезно да знаете събира в този материал Дневник.

Нови правила за цифровия COVID сертификат на Европейския съюз (ЕС) влизат в сила от 1 февруари. Те идват точно преди ски ваканциите и в навечерието на пика на Омикрон варианта на коронавируса. Много западноевропейски държави очакват той да настъпи в средата на месеца.

Какво се променя в европейската система за взаимно признаване на документите за здравен статус по отношение на COVID-19, която ЕС въведе на 1 юли, за да улесни придвижването от една европейска държава в друга?

Сертификатът ще продължи да се издава на три групи европейски граждани: ваксинирани, преболедували и неваксинирани и непреболедували. Но редът за признаването ще претърпи промени.

Защо правилата се променят?

Европейската комисия реши да регламентира по-подробно сертификатите на ваксинираните. Научните данни на производителите на ваксини показаха, че имунитетът, създаван от тях, отслабва с времето. Така защитата от заразяване с COVID-19 спада, създавайки предпоставки за по-широко разпространение на инфекцията при струпване на хора. А това е честа практика при пътуванията.

Предложението съвпадна с появата на варианта Омикрон. Затова влизането му в сила беше отложено с месец, докато здравните власти научат повече за него и преценят как да калибрират пропускателния си режим за пътниците.

Всички ли ще спазват европейския ред?

Държавите от ЕС, с изключение на Унгария, Австрия и Малта, са гласували за ревизията на реда за признаване на сертификатите. Но правилата имат само препоръчителен характер и всяка държава може да въвежда допълнителни изисквания за влизане на нейна територия. Европейската комисия призова вариациите да бъдат оттеглени. Според нея Омикрон е вече навсякъде и пътниците не могат да променят съществено епидемичната ситуация. След призива Италия съобщи, че от 1 февруари няма да изисква тестове за влизане на ваксинирани и преболедували. Но Австрия все още освобождава от тях само имунизираните с три дози. Практически всеки може да пътува със сертификата си, но влизайки на територията на всяка държава, може да се наложи да направи допълнителни действия, за да бъде допуснат във вътрешността й.

Френското председателство на Съвета на ЕС призова да се прави разлика между документа за пътуване и сертификата за “ежедневни дейности” като посещение на ресторант, музей, кино и др., където са възможни различия.

Европейският документ казва, че “координираният подход има за цел да предотврати повторното въвеждане на контрол по вътрешните граници”. Освен това “затварянето на границите или общите забрани за пътуване, както и спирането на полети, сухопътен транспорт и водни превози не са оправдани”. Трябва да се предпочитат по-целенасочени мерки, които причиняват по-малко смущения – като сертификатите и тестовете.

Как ще се въвеждат допълнителни ограничения?

За разлика от досегашния режим, новият регламент акцентира върху индивидуален принцип за преценка на риска вместо действащият досега регионален. Документът призовава ваксинираните и преболедувалите да се пропускат без допълнителни изисквания като тестване и карантиниране, но за разлика от предишния регламент, предлага допълнителните мерки да не се определят от риска в региона, от който пристига пътникът, а от неговия ваксинационен статус.

Така, ако някой регион навлезе в тъмночервената зона, това не би трябвало да е единственото условие, което би ограничило приема на пътници от съответната дестинация. Властите трябва да преценяват, че ваксинираните носят много по-ниска опасност за разпространяване на инфекцията, когато решават за въвеждане на допълнителни изисквания за пътуващите.”Притежанието на валиден цифров сертификат за COVID на ЕС не трябва да бъде предмет допълнителни ограничения за свободното движение като допълнителни тестове за инфекция със SARS-CoV-2. От лицата, пътуващи в рамките на съюза, по принцип не следва да се изисква да се подлагат карантина, като се има предвид, че тя представлява значително ограничение за свободното движение”, се казва в новата препоръка.

Кой се смята за ваксиниран срещу COVID-19?

Ваксинирани са хората, които имат поставени две дози ваксини (една от “Джонсън и Джонсън”) от одобрените за употреба в ЕС препарати, както и тези, които имат поставена бустерна доза. Броят на поставените дози се индикира върху сертификата.

От 1 февруари пътниците, които имат завършен първоначален ваксинационен цикъл (две ваксини или една “Джонсън и Джонсън”), ще могат да използват сертификата си до 270 дни след поставянето на последната доза. Тъй като все още няма достатъчно информация за продължителността на имунитета, създаван от усилващата доза, засега хората, които имат бустер, могат да използват сертификата си за пътуване без времеви ограничения.

Ваксинационният сертификат може да се използва за пътуване в ЕС 14 дни след поставянето на инжекцията, независимо коя поред е тя.

Какъв е редът за пътуване за преболедували и тестващи се?

Тук няма промени. Преболедувалите могат да пътуват със сертификат, указващ наличието на положителен PCR тест, издаден до 180 дни преди пътуването.

Неваксинираните и непреболедувалите пътуват със сертификати за направен PCR тест до 72 часа преди пристигането в крайната дестинация и за антигенен тест до 24 часа преди пристигането в крайната точка на пътуването. Сертификатите трябва да са издадени от лицензирани лаборатории въз основа на взети от тях проби (домашните и груповите тестове не се признават). Пробите от бързите тестове трябва да са взети от носа или гърлото, а не да са направени чрез щадящите тестове. За преболедувалите не се издава сертификат при направен антигенен тест, а само за изследване чрез PCR.

Пътуване с деца

Децата под 12-годишна възраст могат да пътуват без сертификати за COVID-19. Когато те имат такъв за ваксиниране, преболедуване и тестване, не би трябвало да бъдат подлагани на допълнително тестване и самоизолиране след пристигане според новите правила. Децата под шестгодишна възраст са изключени от системата на европейския цифров сертификат. Te не се нуждаят от документ за здравен статус спрямо коронавируса, за да могат да пътуват. За децата между 12 и 18 години важат правилата за използването на сертификатите като при възрастните.

Пътуване с Covid сертификат: десет нови правила, които е полезно да знаете

Доц. Кунчев обяви какъв ще бъде срокът на зелените сертификати у нас (видео)

Какво става с невалидните сертификати?

По данни на българското здравно министерство 93 хил. българи, които са се ваксинирали преди повече от 9 месеца, но не са си поставили усилваща доза, ще загубят правото си да пътуват в ЕС като ваксинирани на 1 февруари. Те обаче ще продължат да могат да използват европейските си сертификати във вътрешността на страната за достъп до обществени места, където е необходимо представянето на зелен сертификат.

Гражданите с изтекли европейски сертификати могат да си поставят допълнителна (бустерна) доза по всяко време. Така ще получат нов документ, който е валиден за пътуване в ЕС с неограничен срок на валидност.

Може ли да се пътува без сертификат?

Европейският COVID сертификат не е предусловие за пътуване. Затова хората могат да се придвижват от една държава от ЕС в друга и без него. За такива пътници властите могат на място да преценят да ги подложат на тест за SARS-CoV-2 преди или след пристигането. Възможно е и да ги задължат да се карантинират.

Когато идват от зони с високо разпространение на инфекцията, пътниците без европейски сертификат трябва да се тестват преди пътуването. После и да се самоизолират след пристигането си.

Европейски или национален сертификат?

Ако имате европейски сертификат, не е необходимо да си вадите и национален. Но трябва да имате предвид, че цифровият пропуск на ЕС може да не ви свърши работа, когато сте в друга държава. Във Франция например неваксинираните нямат достъп до кафенетата и ресторантите, както и до свръхбързите влакове.

Почти всички европейски държави имат паралелно с европейския документ и вътрешни правила, въведени според местното законодателство. Те имат предимство, когато не става дума за международно пътуване. Националните сертификати обаче не могат да служат за пътуване до друга европейска държава.

Кога се дърпа аварийната спирачка?

Новите правила за пътуване предвиждат възможност всяка държава да може да затегне ограниченията извън общата договорка. Това ще става при появата на нов вариант на коронавируса. Той дори може да не е установен на нейна територия, стига да бъде потвърден в ЕС.

Т.нар. аварийна спирачка цели да забави разпространението на варианта. Така да даде повече време на здравните системи да се подготвят за предстоящ наплив на болни. А и на властите да въведат вътрешни ограничения пред разпространението му. В тези случаи всяка държава може да въведе допълнителни изисквания и ограничения пред приносителите на европейски сертификати като допълнително тестване или карантина. Условието е такива мерки да се обявят публично 48 часа преди въвеждането им.

Аварийната спирачка може да бъде задействана както от отделна държава, така и от Европейската комисия. Тя трябва да бъде мотивирана и да прецизира последствията за притежателите на ваксинационни сертификати или на документи за преболедуване или тестване.

Пътуване с Covid сертификат: десет нови правила, които е полезно да знаете. Точка. Дневник.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции