Сигнализирай!

Екологията или бизнес интересите са по-важни за общинските съветници

Gospodari.com
Gospodari.com
12.07.2018 г.
26
0

Както вече ви съобщихме, в няколко села до Павликени предстои откриване на три каменни кариери въпреки категоричното нежелание на местните жители, изразено в местно допитване.

 

 

Според местен екоексперт, ефектът на трите кариери за строителни материли ще бъде пагубен върху околната среда – водите и ландшафта, на двете села Димча и Върбовка. В кариерата в м. Станчова могила например се планира добивът да стигне 40 м дълбочина, при положение, че водоносният хоризонт – нивото на подпочвените води на двете села, е на 30 м дълбочина. Общо 4-5 извора ще бъдат тотално унищожени и са под заплаха вододайните области на двете села, смята той.

 

Репортерът ни Митко Върбанов се срещна с местни общинари и кмета на Павликени, за да проучи мнението им по въпроса. Един от общинските съветници заяви, че е гласувал по въпроса за добива, но на въпроса как отвърна „без значение“ и си тръгна.

 

Разнобой има и в групите на ДПС и ГЕРБ по въпроса. Според част от съветниците, кариерите ще допринесат за развитието на региона, а според друга част – ще го съсипят в екологично отношение.

 

Кметът на Павликени Емануил Манолов коментира, че би се радвал да има „една нова стопанска единица на територията на нашата община“.

 

По повод информацията, че кметът на с. Върбовка Антон Антонов е стимулиран от една от фирмите инвеситори, като му е даден автомобил за ползване и вероятно гориво, Манолов коментира: „Знам, че кара една кола. Знам, че е отдадена за ползване от едната фирма - концесионер“.

 

Но в защита на фирмата добави: „Същата фирма подари училищен микробус на училището във Върбовка“. „Уважавам волята на дарителя“, каза кметът. А на въпрос дали уважава волята на гражданина,  той отвърна: „ние няма да разрешим вредно производство“.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.