Сигнализирай!

Хиляди хора протестираха срещу насилието, "патриоти" провокираха напрежение (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
26.11.2021 г.
27
0

Хиляди хора протестираха срещу насилието, "патриоти" провокираха напрежение. Репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт бяха на място, за да представят темата.

Малко факти от тази година

От началото на пандемията случаите на физическо насилие у нас са се увеличили с 80%. Само тази година 16 жени загубиха живота си по особено жесток начин. Дори в световния ден за борба с насилието 21-годишна жена беше убита посред бял ден в столицата. Всички те можеха да бъдат спасени, ако поне веднъж нашите политици бяха изпълнили обещанията си за по-справедливи присъди и по-адекватна превенция.

Накарахме депутати да обещаят законодателни промени срещу насилието (РЕПОРТАЖ)

За протеста "Нито една повече"

Вчера по случай Международния ден за борба с насилието над жени хиляди хора се събраха в София, Варна и Велико Търново, за да кажат НЕ на агресията. Там бяха и представители на много организации, сред които: Emprove, Български фонд за жените, . Всички те призоваха за по-строги наказания за насилниците. Сред призивите им чухме и искане за повече превенция, изграждане на още центрове за подкрепа и даване на гласност за проблема не само когато се стигне до фатален край.

Протест срещу насилието над жени ще се проведе на 25 ноември

Хиляди хора протестираха срещу насилието, "патриоти" провокираха напрежение (РЕПОРТАЖ)
Провокация по време на мирния протест

Известно време след началото на протеста до микрофоните нахлуха няколко младежи, носещи банер с надпис "Българката - биологична жена, майка на нашите деца" и знаме. Те се опитаха да вземат думата, за да "защитят традиционните ценности". Бяха отведени от полиция към бус, пред който прекараха 20 минути преди да бъдат откарани в неизвестна посока. Един от протестиращите хвърли бутилка по тях и беше арестуван незабавно, докато те разпъваха банера на самия полицейски бус.

Часове по-късно се появи видео, в което четиримата мъже съобщиха причината да нахлуят на протеста - "за да защитят традиционното семейство". Оказа се, че това са Веселин Манолов, Александър Александров и Христо Иванов-Германеца от младежката организация на ВМРО и Ален Симеонов, който е бил арестуван за хулиганство преди месец. Христо Иванов дори е бил кандидат за депутат в София.

Хиляди хора протестираха срещу насилието, "патриоти" провокираха напрежение

Въпреки провокацията, протестът продължи спокойно.

Право на отговор от Александър Александров и Ален Симеонов

Двама от хората, които се опитаха да прекъснат изказване от трибуната на протеста и така провокираха агресия - Александър Александров и Ален Симеонов, изпратиха отговори на този материал. Вижте ги във видеата:

Доколко хората във видеото могат да се квалифицират по начина, по който го прави господин Александров и дали проявата им може да се определи като "подкрепа на жените-жертви на насилие", оставяме да прецените сами.

Призивът на "Господарите"

Скъпи приятели, насилието няма пол, възраст, религия, сексуална ориентация. То е насилие и просто не трябва да бъде допускано във всичките си форми. Да удариш жена или дете не те прави повече мъж. А просто човек с повече комплекси. Мълчанието не е решение на проблема, но гласността, споделянето и настояването за адекватни законодателни промени са.

Хиляди хора протестираха срещу насилието, "патриоти" провокираха напрежение

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.