Сигнализирай!

Десетки собственици на къщи плащат промишлен ток от години (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.03.2022 г.
28
0

Десетки собственици на къщи плащат промишлен ток от години. Това споделят живеещи на ул. "Малобучински път" в София, които се обърнаха към нас. Повече ще научите в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Сигналът

От години собствениците на имоти в местност "Манилов дол" не получават акт 16 заради неизграден трафопост от "ЧЕЗ-Разпределение България". Въпреки че имат сключени договори с дружеството, пускането на мрежата така и не се случва. Така се стига до абсурдната ситуация собственици на къщи да плащат промишлен ток. С новите цени на тока и пускането им на свободния пазар това увеличава сметките им неколкократно. В подобно положение са хиляди българи, живеещи в сгради без заветния акт 16 (учредено право на ползване).

В същото време при запитване в Общината за издаване на акт 16 оттам отговарят, че имотите нямат необходимата ел.инсталация, заради която не могат да получат документа. Параграф 22.

Ето какво се случи с обещанието за завършване на сградата, чакаща акт 16 от години (РЕПОРТАЖ)

Без административен адрес

Липсата на акт 16 не позволява на хората да се регистрират по адрес на улица "Малобучински път". Така децата им не могат да посещават детски градини там, а и възрастните не могат да се възползват от редица социални услуги.

С високи данъци

Макар почти извън града от няколко години къщите в района се водят в Зона 0 за местните данъци и такси. Това означава, че плащат суми като на живеещите в центъра на София. Причината - смяна на района, в който се водят - от "Овча купел" са били прехвърлени в "Люлин", а след това обратно в "Овча купел". Оттогава плащат и високите данъци, въпреки че нямат канализация, градският транспорт се свежда до един-единствен автобус, няма училища, детски градини и изобщо каквито и да е удобства.

Десетки собственици на къщи плащат промишлен ток от години
Без вода или с лошо качество на водата

Макар на метри от къщите им да минава чисто нов водопровод, свързващ София с Перник, хората в района получават ниско налягане и високо замърсяване на водата. Тя тече кална и мътна, което не позволява използването ѝ за пиене, а често дори и за чистене.

Нехайство и от АПИ

Улицата, на която се намират къщите, се използва като високоскоростен път. Макар да има пешеходна пътека, колите профучават с далеч над 50 км/час, както видяхме и сами. Това поставя в риск всички живеещи в района.

Запитванията им за поставяне на легнали полицаи са получили интересен отговор - според АПИ такива ще се поставят някой ден, когато агенцията има достатъчно финанси за целта.

Ние ще потърсим позициите на ЧЕЗ и Столична община по темата, а дотогава очакваме сигналите ви за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com и на телефон *3333.

Десетки собственици на къщи плащат промишлен ток от години

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.