Сигнализирай!

МЗ даде важно обещание за болните от диабет (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
24.03.2022 г.
26
0

МЗ даде важно обещание за болните от диабет пред строгия поглед на репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт. Повече по темата гледайте в репортажа!

Сигналът

От години хора с диабет тип 1 използват сензори за следене на кръвната захар. Това са устройства, които се поставят на тялото и в реално време предават информация за състоянието на пациента чрез специално приложение. Така се спестяват убожданията десетки пъти дневно с класическия и вече остарял начин за контрол. Досега сензорите не бяха налични в България, затова хората ги купуваха от чужбина чрез близки и познати. Месечно те струват между 200 и 300 лева в зависимост от марката.

Миналата година Здравната каса обяви, че ще реимбурсира сензорите за следене на кръвната захар при хора с диабет тип 1. През ноември излязоха и критериите, по които ще се случва това.

Според тях сензори ще се отпускат на деца до 6-годишна възраст, на бременни жени и на хора с лош контрол над нивото на захарта си. Изключени са всички с психиатрични заболявания, както и всички, получили диагнозата преди по-малко от 6 месеца.

НЗОК лишава стотици диабетици от сензори за следене на захарта (РЕПОРТАЖ)

НЗОК лишава стотици диабетици от сензори за следене на захарта (РЕПОРТАЖ)

Отворени писмо

Недоволството на родителите на деца с диабет, както и на възрастните с тази диагноза, ги е мотивирало да напишат Отворено писмо до институциите с искания за незабавни промени в критериите за реимбурсиране на сензорите. С пълния му текст можете да се запознаете тук:

Отворено писмо Download

То е подписано от над 500 родители на деца с диабет, както и от много възрастни хора с това заболяване.

Отговорът на НЗОК

От Здравната каса са изпратили отговор на писмото, в който твърдят, че критериите са разработени от екип от експерти от Българския лекарски съюз. Имената им обаче остават загадка. В отговора се съдържат неистини относно броя на иглите за инсулинови помпи, които се отпускат на пациентите. Родителите го определят като обиден и дори циничен спрямо очакванията им.

Ние също получихме обаждане от пресцентъра на НЗОК. Оттам отказаха да ни съдействат по темата и бяха категорични, че няма дискриминация към пациенти. Приключиха разговора без да поемат какъвто и да е ангажимент

Комисия за защита от дискриминация

Позицията на КЗД по темата обаче далеч не съвпада с тази на НЗОК. Според тях изискванията нарушават Конституцията, Закона за здравето и Закона за защита от дискриминация. Пълното им становище можете да видите тук:

Министерство на здравеопазването

След като цял месец от МЗ запазиха мълчание, отидохме на брифинг на здравния министър, за да разберем каква е тяхната позиция по темата. След брифинга се срещнахме със зам.-министъра на здравеопазването д-р Петър Грибнев. Макар първоначално да обясни, че бюджетът ще се разглежда през юни, по-късно той пое ангажимент до две седмици да се проведе среща и да се обсъдят дискриминационните критерии.

Междувременно родителите на деца с диабет са решени да търсят правата си по съдебен ред, ако НЗОК не премахне дискриминационните точки в тези изисквания.

Ние продължаваме да следим темата, а вие сигнализирайте на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция!

МЗ даде важно обещание за болните от диабет

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.