Сигнализирай!

Привърженици на СССР и Русия браниха МОЧА в София (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.03.2023 г.
35
0

Привърженици на СССР и Русия браниха МОЧА в София. С някои от тях се срещна репортерът ни Виктория Симеонова.

Сагата около паметника се разрази отново след като в края на февруари мъж счупи плочата с надпис "от признателния български народ". Това провокира Столичният общински съвет да преразгледа предложение, внесено още преди години от "Демократична България" за преместване на монумента извън центъра на София. Предложението беше подкрепено в комисията по култура в Столична община. Така днес Столичният общински съвет го гласува и прие. Но по време на обсъждането два протеста огласиха централните улици на София.

В 10:00 ч БСП събра свои привърженици - някои от които руски граждани, пред самия паметник. Събитието беше обявено като "жива верига", но на практика протестиращите бяха прекалено малко, за да се стигне до напрежение.

"Мани тоя Левски", гордо заяви протестираща на въпрос дали паметникът на Апостола трябва да е по-висок от този на окупаторите.

Малко по-късно представители на "Възраждане" се събраха пред Столична община. Костадин Костадинов обяви, че "тези, които искат да ни вкарат във война, ще платят с главите си". Тази реплика в нормална държава би довела минимум до разследване от службите. Негови привърженици замеряха сградата на Столична община с яйца и червена блажна боя пред погледите на десетки служители на реда.

СОС пожела Паметникът на Съветската армия да бъде преместен

Решението на СОС

В крайна сметка с 41 гласа „за“, 14 гласа „против“ и 1 „въздържал се“ Столичният общински съвет одобри премахването на монумента, предава NOVA.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДБ, Патриоти за София и независимите общински съветници решението бе прието. Групата на БСП скандираха за оставката на председателя на СОС, след което напуснаха залата.

Така общинарите възложиха на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести от Княжеската градина Паметникът на Съветската армия. Припомняме, че той е държавна собственост.

Продължаваме да следим случая и се надяваме скоро паметникът да отиде на мястото си. А то е в музея на социалистическото изкуство.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.