<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146677" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавната д...

Румъния обвини четирима служители на местния филиал на “Газпром” в шпионаж

04 Октомври 2022
0 106

Румъния обвини четирима служители на местния филиал на “Газпром” в шпионаж, пише Свободна Европа.

Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) съобщи в понеделник вечерта, че са повдигнати обвинения на четирима души след извършени обиски в офиси на компанията НИС Петрол, румънски филиал на руската “Газпром”. Това съобщава в. “Адевърул”, цитиран от БТА.

Обвиненията са по подозрения в разкриване на секретна служебна информация и неразрешен трансфер на информационни данни.

В прессъобщение на ДРПОПТ се посочва, че са конфискувани редица документи и средства за съхранение на данни. Осем души са били отведени за изслушване. На четирима от тях, които са румънски и чуждестранни граждани, са повдигнати обвинения. Те са за “заобикаляне на методологичните норми за прилагане на Закона за петрола”.

“Газпром” спря транзитните доставки на газ през Австрия за Италия

Румъния обвини четирима служители на местния филиал на &#8220;Газпром&#8221; в шпионаж

НИС Петрол е румънски клон на сръбската компания НИС, контролирана от “Газпром”.

ДРПОПТ е извършила обиски на девет адреса в Тимишоара и Букурещ, включително офиси на компанията НИС Петрол, румънски клон на сръбската компания НИС, която е контролирана от “Газпром”, както и в жилища на служители, по подозрения в шпионаж.

Според съобщението на ДРПОПТ четирите лица са обвинени, че в качеството си на служители на мултинационална компания са заобиколили методологичните норми за прилагане на Закона за петрола, съответно наложените от Националната агенция за минералните ресурси процедури и също така са предали непредназначени за обществеността данни за фонда от ресурси (минералните запаси) на Румъния на фирма от същия консорциум в Сърбия.

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че разследването на ДРПОПТ, Румънската разузнавателна служба и Службата за външно разузнаване в подразделението на Газпром в Румъния е разкрило факта, че НИС Петрол е събирала данни за запасите от петрол и газ в редица периметри в западния окръг Тимиш и ги е предавала в Москва, без да уведомява румънските власти какво е открила.

Въпреки че е имала задължението да предаде тези данни на румънската държава, представена чрез Националната агенция за минералните ресурси, НИС Петрол е предала всяка информация директно в Белград и оттам най-вероятно в Москва, посочва изданието “Прес Алърт”, отбелязвайки, че румънските власти не са имали представа какво е било открито при проучванията на НИС Петрол.

Според сръбския президент скандалът има връзка с позицията на Сърбия на международната сцена.

Диджи 24 съобщава, че Александър Вучич също е коментирал случая. Той е казал, че това вреди на имиджа на страната. НИС Петрол е сръбска компания, но ако обвиненията са верни, не става въпрос за сръбски граждани.

“Въобще не изключвам възможността за истинска виновност на НИС, но не познавам случая, не съм се занимавал с това. Важно е да подчертая, че не са сръбски граждани, няма нищо общо с нас. В голямата си част са руснаци, но ще поискаме повече информации от румънската полиция”, е казал Вучич, според Евронюз Сърбия.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Румъния обвини четирима служители на местния филиал на “Газпром” в шпионаж

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции