<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129028" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо българи...

Русия изгуби близо 40 танка и БТР-а при речна засада в Донбас

13 Май 2022
0 7383

Русия изгуби близо 40 танка и БТР-а при речна засада в Донбас, пише Булевард България.

Руската армия е понесла тежък удар при опит за преминаване през река Северски Донец в Източна Украйна. Украинските Въоръжени сили публикуваха снимки от дрон, които показват останките от танковете и бронетранспортьорите на Русия. 

Русия изгуби близо 40 танка и БТР-а при речна засада в Донбас

Как изглеждат домове, офиси и обществени сгради след войната в Украйна? (видео)

Според Forbes – по-голямата част от руския батальон е ликвидиран по време на операцията.

В групата са се намирали около 1000 войници, но до момента не е ясно колко от тях са успели да се спасят и колко са изгубили живота си. 

Украинската артилерия ги е прихванала на брега на реката при опит да преминат на изток. Според Киев, целта на батальона е бил удар по град Лиман, който се намира на около 25 км от мястото на “капана” за руските танкове. 

Батальонът е изградил понтонен мост и част от бойната техника вече е пресичала реката, когато украинският обстрел започва. Руската армия е опитала да построи втори мост, но и той е унищожен от тежката артилерия на Украйна.

Според Forbes Украйна е използвала специални гаубици с голям калибър. За него Киев настоятелно моли да получи от Германия и западните партньори през последните седмици. 

Украинското Министерство на отбраната обяви, че войниците от 17-та танкова бригада на армията са участвали в операцията по обезвреждането на бойната група.

В Twitter-акаунта на ведомството многозначително се отбелязва, че “някои от рашистите* се окъпаха в река Северски Донец, а други се пекоха на майското слънце” (* съчетание между “руснаци” и “фашисти”. Така украинците се обръщат към окупационните войски). 

Инцидентът е поредният сигнал за трудностите, с които руските войски се сблъскват при настъплението си в Донбас.

Един от основните проблеми е свързан с необходимостта да се пресичат украинските реки, които пречат на руската инвазия. 

Засадата при река Северски Донец се смята за най-тежкото поражение при подобен тип маневри от началото на войната в Украйна. 

Русия изгуби близо 40 танка и БТР-а при речна засада в Донбас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции