<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143310" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо руската ...

Съд в Москва отне лиценза на вестника на нобеловия лауреат Дмитрий Муратов

05 Септември 2022
0 73

Съд в Москва отне лиценза на хартиената версия на вестник “Новая газета”. Във вторник се очаква същото решение и за сайта на медията, пише Свободна Европа.

Новая газета е независимо издание, създадено през 1993 г., което се ръководи от европейски стандарти в журналистическата работа. Главният редактор Дмитрий Муратов получи Нобеловата награда за мир през 2021 г.

Нападнаха нобеловия лауреат Дмитрий Муратов

Вестникът беше принуден да затвори на 28 март 2022 г., след като беше издържал да излиза повече от месец в условията на военна цензура, наложена след агресията в Украйна.

Формалната причина, по която съдът отне лиценза на “Новая газета” в понеделник, е в това, че изданието не е представило в срок измененията в устава си.

Съд в Москва отне лиценза на вестника на нобеловия лауреат Дмитрий Муратов

Дмитрий Муратов определи делото като политическа поръчка. Юристите напомниха, че епизодът с непредадения навреме устав се отнася до 2006 г.

Въпреки това районният съд отне лиценза на медията.

В изтеклите 29 години “Новая газета” публикува разследвания на водещи журналисти, някои от които са убити. Сред тях на Юрий Шчекочихин и Анна Политковская.

Главният редактор Дмитрий Муратов продължава да живее в Москва, въпреки риска от арест или друг вид преследване от страна на властите. В събота той оглави траурното шествие за погребението на Михаил Горбачов, като носеше портрета му пред ковчега с тялото на съветския лидер.

Хиляди руснаци отдадоха последна почит на Михаил Горбачов

Съд в Москва отне лиценза на Новая газета на нобеловия лауреат Дмитрий Муратов

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: YouTube

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции