<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163235" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илиян Василе...

Само за година Костадинов погасил кредити, надвишаващи доходите му като депутат

07 Февруари 2023
2 2171

Само за година Костадинов погасил кредити, надвишаващи доходите му като депутат. Това научаваме от разследване на BIRD.

Около 110 хиляди лева от кредитите си за къща и кола е успял да изплати председателят на ПП „Възраждане” Костадин Костадинов като депутат за около година. Според декларираното това е станало „от заплата”. Сумата обаче надвишава доходите му като депутат.

Не веднъж Костадинов, наричан още „Копейкин”, е заявявал пред съпартийци, че „докато Гешев е главен прокурор, ние проблеми няма да имаме”. Това твърди бившата му съратничка Елена Гунчева.

Само за година Костадинов погасил кредити, надвишаващи доходите му като депутат
Снимка: БулФото

Костадинов се вживява като голмайстор (видео)

Копейка по копейка – 110 хиляди къща изплаща!

Костадин Костадинов е избран за депутат на изборите през есента на 2021 г. и полага клетва на 3 декември 2021 г. в 47-то Народно събрание, продължило работа 241 дни до 1 август 2022 г. Следва служебно правителство, назначено от президента Румен Радев и нова предизборна кампания. Костадинов е избран отново за депутат и на 19 октомври 2022 г. влиза в 48-то НС, продължило работа 107 дни до разпускането му на 3 февруари 2023 г.

Когато става депутат в края на 2021 г. Костадин Костадинов декларира 183 764 лв. кредити. През 2022 г. той прави няколко предсрочни погасявания При влизане в последния кратък парламент Костадинов декларира 114 924 лв. ипотечен кредит, като успява веднага след това да изплати предсрочно още 25 000 лева, пише BIRD.

Така освен редовните вноски по кредити в рамките на по-малко от година Костадинов е декларирал предсрочно погасяване на още общо 69 141 лв. Произходът на средствата е заплата.

Само за година Костадинов погасил кредити, надвишаващи доходите му като депутат
Снимка: БулФото

С какво живее Костадинов след като изплаща 9000 лв. заеми на месец?

Депутатските заплати са солидни – над 7500 лв. за шеф на парламентарна група. Към тях има различни надбавки за стаж, участие в комисии и други. Въпреки това остават съмненията от какво живеят „Копейкин” и семейството му, след като той успява да изплаща по 9000 лв. заеми средно на месец.

Къде отиват парите на “Възраждане”? Бивши партийци разказват

Известно е, че депутатите получават и „безотчетни”. Те са в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение или още над 3700 лв. Предвидени са за сътрудници, консултации, експертизи и други дейности, свързани с работата на депутатите. Не за изплащане на лични заеми. Отчитането на тези пари, за съжаление, е оставено като решение в ръцете на парламентарните групи и отчети за безотчетните няма.

Повече по темата четете тук.

Само за година Костадинов погасил кредити, надвишаващи доходите му като депутат

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции