<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141963" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Адвокат твър...

Къде отиват парите на “Възраждане”? Бивши партийци разказват

23 Август 2022
0 1775

“Парите, които влизат в партиите (чрез субсидията – б.р.), попадат в едни огромни черни каси. Прикрита форма на узаконена политическа корупция.” Думите са на лидера на партия “Възраждане” Костадин Костадинов и са изречени преди парламентарните избори през 2017 година. Избори, на които неговата политическа партия получи 1,11% и съответно правото на субсидия. Субсидия, която беше декларирал, че ще върне, но това така и не се случи. Бивши членове на партия “Възраждане” повдигат въпроси пред Дойче веле не само за изразходването на средствата, получени от субсидията, но и за парите от членския внос, който според тях партията събира, както и за безотчетните пари, които се полагат на депутатите и които също влизат в партийната каса.

“Личното ми мнение е, че няма как да е работил по специалността си”
Скандалът “Гунчева“: Това не е просто проява на лош вкус
БулФото

След като Костадинов Костадинов си закупи луксозна вила край Варна, през 2020 година прокуратурата започна разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери. “С граждански договор за работа като юрисконсулт в София председателят на партията доказва доходи, за да придобие къщата в село Константиново”, казва бившата депутатка от “Възраждане” Елена Гунчева. Самата тя обаче поставя под въпрос правната компетентност на Костадинов.

Елена Гунчева напуска “Възраждане” и НС (видео)

На сайта на партия “Възраждане” четем, че през 2011 година Костадинов е завършил право във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Публична информация за това дали и къде е практикувал след това няма.

Къде отиват парите на &#8220;Възраждане&#8221;? Бивши партийци разказват
БулФото

“Знам, че Костадинов има юридическо образование”, казва Гунчева. “Но личното ми мнение е, че няма как да е работил по специалността си, защото при правни въпроси в партията и парламента е показвал, че не е практикувал право.”

Друга бивша членка на партия “Възраждане”, която пожела анонимност, е на същото мнение. “Лично Костадинов е казвал, че повече от 300 дни в годината обикаля България – как може да бъде юрисконсулт на нещо?”, пита тя. От ДВ са оправили запитване към партия “Възраждане” къде е практикувал г-н Костадинов и на коя компания е бил юрисконсулт. До публикуването на тази статия отговор не е получен.

Плащат ли членски внос във “Възраждане”?

В член 40 от Устава на ПП “Възраждане” четем: “Всеки член на ПП ВЪЗРАЖДАНЕ има следните задължения (…) Да плаща редовно членския си внос”. Въпреки това в Годишния финансов отчет на партията за 2021 година, подаден пред Сметната палата, пише, че “за 2021 г. ПП Възраждане няма приходи от членски внос”. Как е възможно това? Същия въпрос задават Елена Гунчева и други бивши членове на партията, пожелали да останат анонимни.

Отстраненият шеф на НАП си е купил апартамент в Дубай за над 1 милион лева, декларирайки скромни доходи

БСП например декларира 1 милион и 169 хиляди лева от членски внос през 2021 година. ГЕРБ – 1 милион и 53 хиляди лева. А ДПС – 466 хиляди лева. ИТН е отчела 168 хиляди лева, а “Да, България” – 447 хиляди лева.

“Аз съм заплащала членски внос още когато бях кандидат за депутат от гражданската квота на партията, обикновено между 20 и 100 лева един-два пъти в месеца”, казва Гунчева. “На всяко събрание на организацията задължително има точка за членски внос и се събира такъв”, допълва тя. Но казва още, че квитанции за тези суми не се издават, поне не в пловдивската структура, на която е била член. 

Гунчева показа чат, според който Костадинов е готов да вземе заем, за да плати автобуси за митинги

“Бях в ръководството на една от структурите. Членският внос се води незадължителен, но всички дават пари, които уж се пишат в някакви тетрадки”, казва пред ДВ друг бивш член на партията, който предпочита името му да не бъде споменавано. “Само на едно събрание събрахме около 1200 лева”, спомня си бившият представител на “Възраждане”. 

Над 300 хиляди лева от парламентарната група

След като напусна партията в края на юни, Елена Гунчева обвини Костадинов, че е принудил парламентарната група да превежда на сметката на партията сумите, получени като безотчетни пари. Te се полагат на депутатите за приемни, сътрудници и мероприятия в избирателния район.

“Първото решение, което ни накара да подпишем Костадинов, още преди да влезем в Народното събрание, беше, че тези пари ще се превеждат по сметка на партията и тя ще решава как да се разходват”, обяснява Гунчева пред ДВ. “Не съм виждала платежни документи или отчети за тези пари, нито някой ни е уведомявал как се разходват.”

Елена Гунчева твърди, че Милен Врабевски е връзката между Костадинов и ГЕРБ

Но за каква сума става въпрос?

Безотчетните пари представляват 2/3 от основните депутатски заплати. Това са над 3200 лева на месец и общо над 300 хиляди лева за депутатите от “Възраждане” през целия живот на 47-ото Народно събрание, пресмята Гунчева.

“Въпреки въпросите към него, Костадинов отказваше да отговаря къде са похарчени парите, както и лично ми отказа от тези пари да бъде отворена приемна за депутатите на партията в моя избирателен район”, твърди бившата депутатка.

Костадинов и „Възраждане“ атакуваха клиенти и персонал на супермаркет (видео)

През юни Костадинов обясни, че партията е дарила 10 хиляди лева от тези пари на семейството на Петко Хинов – член на “Възраждане”, който почина след боледуване от Covid-19 в началото на годината. 28 хиляди лева пък били вложени в нов тираж на безплатен учебник по родинознание. Отговор на въпроса за какво е използвана останалата част от събраните средства от партия “Възраждане” не е даден.

“Изрично съм го питала”

Иначе партия “Възраждане” вече не декларира намерения да се отказва от субсидията. Тя пък се покачва след всички парламентарни избори в последните две години, на които партията на Костадинов получава все по-добър резултат.

Елена Гунчева обмисляла собствен политически проект (видео)

“Изрично съм питала Костадинов защо не се дарява субсидията. На който въпрос ми отговори, че след 2017 година никога не е обещавал да дари субсидията и за да работи партията, трябва да има пари”, казва Елена Гунчева. “Което е странно, тъй като в отчетите пред Сметна палата няма предвидени разходи нито за заплати, нито за осигуровки на служители на партията.” Самата Гунчева работи върху подготовката на “нова лява платформа”.

Къде отиват парите на “Възраждане”? Бивши партийци разказват

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • versos

    04 Септември 2022

    Тази за да си оправдае предателството към партията ,която е направи областен координатор бълва всякакви лъжи и простотии.Къпих си книгата ѝ, но смятам публично да я изгоря, а тя ще изгори за мръсната си постъпка ,от алчността си !

Реакции