<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104993" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Асистентът, п...

СЕМ осъди сайтове за публикуването на кадри със смъртта на Денис Теофиков, сезира ГДБОП

26 Октомври 2021
0 69953

СЕМ осъди сайтове за публикуването на кадри със смъртта на Денис Теофиков, сезира ГДБОП, съобщава Дневник.

Видеото, за първи път публикувано в социалната мрежа TikTok, беше разпространено в “24 часа”, както и в редица таблоидни сайтове (“Блиц”, ПИК) в следобедните часове на 25 октомври.

СЕМ осъди сайтове за публикуването на кадри със смъртта на Денис Теофиков, сезира ГДБОП
Снимка: Instagram

Като “открита демонстрация на бездушие” определи Съветът за електронни медии (СЕМ) публикуването от страна на различни медии на клип, показващ кадри от смъртта на младия попфолк изпълнител.

На 21 години почина певецът Денис Теофиков

“Смущаващо е бруталното погазване на хуманността и етичните норми в журналистиката, както и откритата демонстрация на бездушие към паметта му и страданието на близките. Вследствие на разширените си правомощия СЕМ реагира веднага на подаден сигнал за неподходящо съдържание в платформите за споделяне на видеоклипове (VSP) YouTube, Facebook, Twitter, TikTok. Експертите на съвета докладват публикуваното от потребителите съдържание и клиповете се премахват своевременно”, пишат от медийния регулатор.

СЕМ осъди сайтове за публикуването на кадри със смъртта на Денис Теофиков, сезира ГДБОП
Трагичната новина

За смъртта на момчето стана известно на 24 октомври от публикация на телевизия “Планета”. В информацията не се съобщаваха детайли за това как е починало. Официална информация от МВР няма. Още на следващия ден в отделни медии се появиха детайли, които не са базирани на никакви факти. Впоследствие сайтове се позоваха на съобщение от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Спо0ред публикациите полицията представя подробности за смъртта на Денис Теофиков, в което се твърди, че няма данни за насилствена смърт. Това съобщение не може да бъде открито нито на сайта на СДВР, нито на МВР.

СЕМ осъди сайтове за публикуването на кадри със смъртта на Денис Теофиков, сезира ГДБОП

Почти веднага след появата на клипа, на 25 октомври реагираха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), които нарекоха публикуването на клипа “чудовищно спрямо близките”. Малко след тяхната позиция видеото беше свалено от сайта на “24 часа”.

“Съветът сезира и компетентния орган в държавата, под чиято юрисдикция са платформите (ГДБОП – бел. ред.). За доставчиците на видео по поръчка (VoD), вписани в Публичния регистър на СЕМ, ще бъдат предприети съответните административнонаказателни действия”, пишат още от регулатора.

СЕМ осъди сайтове за публикуването на кадри със смъртта на Денис Теофиков, сезира ГДБОП.

Източник: Дневник

Снимки: Instagram

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции