<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147732" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Никола Минче...

Северна Македония гласува закон за забрана на българските сдружения

17 Октомври 2022
0 1173

Северна Македония гласува закон за забрана на българските сдружения. Предложението е направено от ВМРО-ДПМНЕ. Той предвижда забраната на използването на имена на противоречиви личности при регистрирането на сдружения. Забраната ще засегне и вече регистрираните такива в два града на страната, както и едно очакващо одобрение в момента.

Вандали счупиха табелата на културния ни клуб в Охрид (снимки)

“Ако имаме честно правителството нашият закон трябва да бъде първа точка от дневния ред на Народното събрание”, каза Николовски. Според него с новия закон няма да може да се използват имена като “Цар Борис” или Цар Фердинанд”. Той обвини правителството в Скопие, че не разследва по какъв начин и кой финансира тези сдружения.

Северна Македония гласува закон за забрана на българските сдружения

“Тези сдружения не сe финансират от членовете на сдруженията, нито пък от българското МВнР, а от една фондация, в която основен финансист е един български олигарх, представител на медицинския бизнес. Това е основният въпрос за Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване. Какво правят тези три институции”, добави още той.

Възрожденецът Кирил Пейчинович

Според Николовски България след езика и идентичността вече отрича и македонската църква. “България удря в корените на македонското възраждане, какъвто е случаят с Кирил Пейчинович, който е основоположник на македонското възраждане”.

Николовски твърди и че след езика и идентичността България вече отрича и македонската църква.

“България удря в корените на македонското възраждане, какъвто е случаят с Кирил Пейчинович, който е основоположник на македонското възраждане”.

Скопие излезе с позиция след освиркванията на мача Северна Македония – България

Междувременно вицепремиерът Боян Маричич съобщи, че правителството няма намерение да бърза с включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония. А по повод инициативата за готвената промяна, той заяви пред телевизия Канал 5:

“Инициативата за промяна на закона на опозицията заслужава да бъде обсъдена. Имаме информация, че депутатите от управляващото мнозинство са готови да подкрепят това нещо.”

Северна Македония гласува закон за забрана на българските сдружения

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции