<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108292" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Военен самол...

Щом е вторник, няма значение, че умираме?

16 Ноември 2021
0 517

Покрай продължаващата все още пандемия от Covid-19 толкова свикнахме със смъртта като статистика, че явно вече не се трогваме от загубените животи. Особено ако е вторник.

Както е известно, най-високи стойности за смъртност от коронавируса в България се публикуват на сайта на Единния информационен портал именно във вторник. Причината е, че много от данните от събота и неделя не са обработени и след като това бъде направено в понеделник, на следващата сутрин цифрите нерядко са главозамайващи. Това е нещо, което всички ние имаме предвид от месеци.

Една тенденция обаче прави впечатление напоследък – дори през изминалите седмици, когато броят на починалите хора, обявен във вторник, приближава или надминава 300, запазваме завидно хладнокръвие. Оправданието е, че е вторник и е нормално денят да започне с по-високите данни от предходния ден, съчетани с тези от уикенда.

СЗО: България е на трето място в света по смъртност от Covid-19 на 100 000 души население

Само че не е нормално да използваме оправдание като това. Нито е нормално да спре да ни пука.

В Единния информационен портал отнетите от коронавируса животи може да са просто статистика, но в реалността те са огромни загуби. Общо 26 555 загуби до днес. А краят на пандемията все още не се вижда.

Каквото и да се случва, не можем да разчитаме на такива успокояващи мантри за обявените смъртни случаи. И да ги приемаме така спокойно, само защото е вторият ден от седмицата.
Щом е вторник, няма значение, че умираме

Когато се сбогувам завинаги с близки хора заради Covid-19, за мен няма значение в кой точно те са влезли в статистиката. Болката винаги е голяма.

В никакъв случай не бива да притъпяваме емпатията си, дори да знаем, че по традиция стойностите за епидемичната обстановка у нас са завишени в този ден. Важни са фактите – че хора се разболяват, оздравяват, някои остават с дългосрочни усложнения, някои прекарват седмици наред в болница, а други… умират. Няма какво да промени това.

И позволявайки си да коментираме по такъв вулгарен начин, че ситуацията не изглежда добре, само защото е вторник, рискуваме да я утежним още повече. Обяснения като това карат много хора да не чувстват нужда да спазват мерките срещу разпространението на заразата, което засилва ефекта ѝ още повече.

А нямаме нужда от това. Не и в момента.

Щом е вторник, няма значение, че умираме

Автор: Катя Димитрова

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции