<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158784" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГДБОП нахлу в...

Сийка Милева: 94 милиарда долара са преминали през Nexo (видео)

12 Януари 2023
0 535

Сийка Милева: 94 милиарда долара са преминали през Nexo. Това каза на брифинг, даден преди минути, говорителят на прокуратурата. Според данните, сред вложителите на криптобанката е и човек, обявен, че е финасирал терористични актове.

ГДБОП нахлу в офисите в София на международна финансова пирамида

Компанията Nexo се е занимавала с инвестиции в криптовалути от името на вложители при високи лихвени условия. Обещаните лихви многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. 

„Установено е, че основните лица зад криптобанката са български граждани, а основната дейност е била на територията на България“, каза Милева и посочи, че по мащабната акция работят над 300 служители, включително 35 следователи от НСлС, служители на ДАНС, Жандармерията и СДВР.

Сийка Милева: 94 милиарда долара са преминали през Nexo (видео)

„В София се провеждат активни действия с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката Nexo. Тя е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България. Криптобанката действа чрез множество регистрирани дружества, по-голямата част от тях представляват пощенски кутии – кухи фирми”, допълни Милева.

Сийка Милева: 94 милиарда долара са преминали през Nexo (видео)

Действията по разследването са в ход в момента и няма данни за задържани. Милева посочи, че иззетите документи и материали предстои да се анализират, преди да се пристъпи към издирване и артести на лица.

Проверката на криптобанката

По-рано стана известно, че проверката в България е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби засекли съмнителни трансакции. За тях се подозира, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ санкции срещу руски банки и граждани на Руската федерация.

Случаят с Нексо припомня за „криптокралицата“ Ружа Игнатова, която е в топ 10 на най-издирваните престъпници на ФБР, а по следите ѝ са още Европол и Интерпол.

Очаквайте подробности!

Сийка Милева: 94 милиарда долара са преминали през Nexo

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции