<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114648" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Тя плаща". По...

Софийският административен съд спря намерението на А1 и Теленор да увеличат цените

12 Януари 2022
0 567

Софийският административен съд спря намерението на А1 и Теленор да увеличат цените, съобщава БНР.

Съдът се произнесе по жалбата на двата телекома срещу заповедта на Комисията за защита на потребителите от края на миналата година.

Това съобщи министърът на икономиката Корнелия Нинова. Съдебното определение може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.

След решението на съда двата мобилни оператора трябва да се откажат да вдигат цените с темпа на инфлацията от последните две години, поне докато тече съдебният процес, в случай че обжалват, коментира Корнелия Нинова.

„На този етап е една малка победа в желанието ни да помогнем на българските граждани в тези трудни моменти. От натиск, от нелоялни търговски практики, от опит някой да трупа печалби на гърба на хората в трудните зимни месеци.

Софийският административен съд спря намерението на А1 и Теленор да увеличат цените

Мобилните оператори едностранно вдигат цените от Нова година

Докато тече този процес, повишаването на цените ще бъде незаконно. Причината – заповедта, която издадохме в Министерство на икономиката и индустрията, и признанието на съда в това определение, че тази заповед трябва да остане в сила с предварително изпълнение“. Това заяви министърът на икономика и призова компаниите:

„Не пращайте на хората тези SMS-и. Това е подвеждаща информация. Не ги тормозете с тези SMS-и, с които внушавате, че вдигате цените – не можете да го направите, докато тече съдебният процес!“

Ако мобилните оператори не се съобразят, ги заплашва глоба до 30 000 лв. Тяхно фирмено решение е дали да увеличат цените само за последната година по примера на Виваком, обясни Корнелия Нинова.

Софийският административен съд спря намерението на А1 и Теленор да увеличат цените

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции