<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128785" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Комплекс за м...

Страхът от Русия пречи на българите да имат обективна преценка за войната в Украйна

11 Май 2022
235 2360

Много българи се страхуват от конфликт между НАТО и Русия. Това води до желанието им страната ни да бъде неутрална по отношение войната в Украйна, както и да поддържа “политика на снишаване”. Повечето хора обаче не са добре запознати с двустранните отношения с Русия, макар да смятат, че са информирани.

Комплекс за малоценност – защо толкова много българи не виждат кой кого нападна?

Темата за войната раздели обществото. За Украйна са предимно младите, образованите, живеещите в големи градове. Докато Русия получава подкрепата на по-възрастните и необразованите, живеещите в малки населени места, гласуващите за БСП и “Възраждане”, а донякъде и за ИТН и ДПС.

Това са някои от основните изводи на обширно социологическо изследване на агенция ЕСТАТ. То бе посветено на войната в Украйна и познаването на историческите факти в отношенията между България и Русия. Проучването е национално, представително, проведено е в периода от 16 април до 28 април 2022 г.  по метода интервю лице в лице. 

Страхът от Русия пречи на българите да имат обективна преценка за войната в Украйна

Съдбоносен шанс за България: да стане енергийно независима от Русия

Фалшива история

Почти 59% от анкетираните твърдят, че са по-скоро или напълно запознати с историята на двустранните отношения с Русия за последните 150 години. Познанията им идват основно от учебниците преди 1989 г. (55.9%), българските медии (44.1%), историческата литература (41.5%) и филми (34.1%).

Относно събитията в Украйна водещи източници отново са българските медии (87%). На второ място са социалните мрежи (45%). Въпреки големия интерес към темата, близо половината българи смятат, че информацията, която получават, е напълно или частично необективна.

Цели 61.1% от анкетираните не знаят, че Русия е отказала да подкрепи Съединението на Княжество България и Източна Румелия, което е възприемано като един от най-смелите и дръзки актове в нашата история.

Отново напрежение край Паметника на съветската армия (видео)

Само 21% знаят, че Русия е обявявала война на България. 41.5 на сто убедено твърдят, че такова нещо не се е случвало. А 38% даже не знаят какво да отговорят.

Страхът от Русия пречи на българите да имат обективна преценка за войната в Украйна

Съветската военна окупация между 1944 и 1946 г. се смята за нещо положително от цели 40 на сто от участниците в проучването. Едва 23% споделят мнението, че влиянието, което оказва, е по-скоро или изцяло отрицателно. А 37% нямат мнение по въпроса.

Относно войната в Украйна, една трета от анкетираните смятат, че Украйна е разработвала ядрено оръжие, че избиването на украински цивилни е дело на украинските тайни служби, както и че управляващият режим в Киев е фашистки. По всяко едно от тези твърдения над 40 на сто не могат да преценят какво да кажат.

Над 20 000 са били на шествието в подкрепа на Украйна и срещу ”рашизма” в София

Неутралитет с руски знамена

42% смятат, че руската политика е користна, докато на обратното мнение са 35 на сто. А доста голям дял не знаят какво да кажат по темата.

По отношение на руско-украинския конфликт страната на Русия заемат 24% от анкетираните, а Украйна получава подкрепата на 32 на сто. Най-голямата група (41%) обаче не заема страната нито на Москва, нито на Киев.

Страхът от Русия пречи на българите да имат обективна преценка за войната в Украйна

Протестиращи срещу войната в Украйна заляха с червена боя входа на руското посолство (видео)

Цели 68% настояват да бъдем неутрални. 21 на сто искат да подкрепим Украйна. Само 7.5% искат да подкрепим Русия. Същото проличава и по отношение на линията на поведение, която България следва като член на НАТО. 62% смятат, че трябва да се придържаме към „политика на снишаване“ и въздържане от активност.

„Снишаването“ се подкрепя главно от жените, хората над 50-годишна възраст, тези с по-ниско образование и избирателите на БСП,„Възраждане“, ИТН и ДПС. Дори сред симпатизиращите на Украйна, цели 41% предпочитат да не бъдем активен и лоялен член на НАТО.

Страх от война

Три четвърти от българите се страхуват от световна война вследствие на конфликт между НАТО и Русия. Повечето очакват при такъв сценарий да се стигне почти неизбежно до употреба на ядрено оръжие. Анкетираните смятат, че има малък риск от окупация или бомбардировки на членките.

Страхът от Русия пречи на българите да имат обективна преценка за войната в Украйна

В София се провежда шествие срещу войната в Украйна (видео)

Едва 7 на сто от българите са готови да се бият за България. Други 8% биха се заели с хуманитарни и спасителни дейности. Останалите заявяват, че ще се постараят да си живеят както досега, ще потърсят безопасно място за укриване в страната или ще заминат за чужбина. Най-много потенциални доброволци за войници има сред мъжете до 50 години в малките градове, сред избирателите на ПП и негласуващите, но в нито една група делът им не надхвърля 10%. Към безопасен живот в чужбина ще се стремят най-вече богатите, столичаните, младите и електората на ДПС и ИТН.

Точно половината очакват НАТО да защити България при чужда атака. Само 41% биха гласували в подкрепа на членството в пакта при евентуален референдум. А 33% биха били против.

Организират шествие до руското посолство в София

38% от анкетираните гледат със състрадание на украинските бежанци у нас. Това са най-вече жените, хората до 30 години, висшистите, столичаните и десните избиратели. Двойно по-малко не ги харесват. А притеснително голям процент (44%) изпитват безразличие или нямат отношение.

Цели 74% не са помагали на бежанците и нямат такова намерение. 19% не са помагали, но биха искали. Само 7% или около 400 хиляди души, твърдят, че са помагали по един или друг начин.

ТУК може да намерите цялото проучване.

Страхът от Русия пречи на българите да имат обективна преценка за войната в Украйна

Източник: Фондация “Работилница за граждански инициативи”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции