<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132504" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавата ще ...

The Sunday Times: Руски тролове насаждат раздор в България срещу украинските бежанци

06 Юни 2022
0 335

Руски тролове насаждат раздор в България срещу украинските бежанци, пише „The Sunday Times”, цитиран от Булевард България.

Украинските бежанци бяха посрещнати с отворени обятия, когато пристигнаха на българското Черноморие. Хиляди жени и деца от Украйна бяха настанени в хотелски стаи, а на хотелиерите беше отпусната малка сума за всеки от тях.

В българското онлайн пространството обаче картината е различна, разказва вестникът. Все повече нараства броят на фалшивите новинарски статии и провокативни постове в социалните мрежи, които твърдят, че украинските бежанци се възползват от гостоприемството на българите. В редица публикации се правят внушения, че бежанците са неблагодарни и печелят пари от отпуснатите помощи.

Трол партито в социалните мрежи продължава, сбогом критично мислене (“Шок! Ужас! Бомба!”)

Фалшивите новини в интернет: как да ги разпознаем?
Според проучване през март повече от половината българи са коментирали, че правителството трябва да осигури помощ за украинците, включително и финансова. Сега обаче само 35% от тях са съгласни с това.

Голяма част от публикациите срещу бежанците в българското интернет пространство идват от свързани с Кремъл ферми за тролове и други зависими онлайн източници, смятат анализатори и политици, които се занимават с тази тема. А целта на троловете е да разпространят антибежанските настроения в България, като по този начин предизвикват обществени вълнения и задълбочаване на напрежението, посочва вестникът.

Изданието цитира вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, според когото има „опити за дестабилизиране на правителството“. Той говори за „съгласувани усилия, които използват всички налични инструменти, в голяма част дезинформация, и които са добре финансирани и прокарани много умело чрез Фейсбук“.

Как се прави фейк нюз сайт – разказва “главният редактор”

The Sunday Times: Руски тролове насаждат раздор в България срещу украинските бежанци

Вестникът припомня, че България някога е била „най-лоялната“ страна от всички сателити на Съветския съюз, но от 2007 г. е част от ЕС и е строго ориентирана на Запад. От изданието припомнят за смяната на властта миналата година и новото правителство от хора, почти изцяло без политически опит. Според Василев липсата на политически опит е предимство.

„Когато видим нещо нередно, ние го разкриваме и започваме да го променяме. Можем да го направим, защото не сме участвали в създаването му на първо място“, казва той пред „Sunday Times”.

Няколко месеца след встъпването във властта обаче новото правителство е изправено пред редица предизвикателства, включително да подкрепи съюзниците си от ЕС и НАТО за войната в Украйна и санкциите срещу Русия, но и да не предизвиква гнева на Кремъл.

Това не проработи и в края на април Москва прекъсна доставките на газ за България и Полша, а машината за хибридна война на Кремъл влезе в действие.

Фермите на троловете започнаха да изливат съдържание, обвиняващо украинските бежанци във всичко – от измами с облаги до неблагодарност. Проруски групи в България започнаха да разпалват социални вълнения.

„Пробиват някаква пукнатина в западното общество и го експлоатират. Техният план е да създадат раздор, да създадат хаос, да подкопаят западните общества“, казва министърът на електронното управление Божидар Божанов за изданието.

Той призова социалните мрежи да предоставят на правителството отчети за видовете потребители, които публикуват на български език, за да могат да разработят координирано противодействие.

„Най-голямото предизвикателство е, че нямаме информация“, посочва Божанов.

Източник: Булевард България

The Sunday Times: Руски тролове насаждат раздор в България срещу украинските бежанци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Потресен

    07 Юни 2022

    Не струвате, затова сте сега онлайн а не в ефира.. проруски групи разпалват конфликти? Вие чувате ли се какво изобщо говорите? Създавате изкуствена паника... ужас американски подлоги

Реакции