<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149153" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Докъде ще сти...

ТОП5 български обичаи, които са по-опасни от Хелоуин (Коментарът на “Господарите”)

31 Октомври 2022
0 13695

ТОП5 български обичаи, които са по-опасни от Хелоуин събраха в Коментара на “Господарите” репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт.

Отново е Хелоуин и отново социалните мрежи бликат от патриотизъм. Четем коментари като тези:

Няма да ви убеждаваме да празнувате или да не празнувате Хелоуин. Но понеже повечето коментиращи наблягат на това, че си имаме страхотни традиции, решихме да обърнем внимание на някои от тях.

Тричането

Тричането е обичай с неизвестен произход, изпълняван на празника Чист понеделник, седмица преди Тодоровден. През 2011 тогавашният премиер Бойко Борисов осъди тричането и го обяви за “жесток варварски акт”. Уви, години по-късно, макар и криминализиран, обичаят продължава да се провежда в някои населени места. При това пред погледа на невръстни деца.

ТОП5 български обичаи, които са по-опасни от Хелоуин (Коментарът на “Господарите”)

Тричането или отричане? – 2

Коленето на прасе

Отново пред погледа на деца и възрастни и лято, и зима се коли прасе. Нищо необичайно, освен ако това не се превръщаше в причина за събиране на многолюдна публика, която да наблюдава изключителното събитие. Да се чуди човек европейска държава в 21-ви век ли гледаме, или първобитно общество.

ТОП5 български обичаи, които са по-опасни от Хелоуин (Коментарът на “Господарите”)

Прасета, мезета и много пиене – как изглеждат празниците по български? (видео)

Сурвакането

Макар и не с толкова жестокост, един български обичай много прилича на Хелоуин – сурвакането. Вместо обаче да заплашват възрастните с пакости, за да получат лакомства, децата у нас просто ги бият за пари.

ТОП5 български обичаи, които са по-опасни от Хелоуин (Коментарът на “Господарите”)

Нестинарството

Един от най-красивите български обичаи също има момент не жестокост – нестинарството. Макар да се вярва, че нестинарите притежават чудотворни сили, които ги пазят от изгаряне, докато танцуват на жаравата, истината е, че обичаят често води до сериозни травми, особено при хора без опит. Така се случи преди година с журналистката Мира Добрева.

Огньовете за Сирни Заговезни

Освен немалката вероятност участниците в ритуала да получат изгаряния, често след приключването му неизгасените огнища водят до пожари. Това наложи категорична забрана за палене на празнични огньове на много места в страната. 

ТОП5 български обичаи, които са по-опасни от Хелоуин (Коментарът на “Господарите”)

Нашето послание

Не казваме, че има нещо лошо в повечето от тези обичаи – с изключение на тричането, за което отдавна е ясно, че е далеч от цивилизационните норми. Не казваме, че не трябва да зачитаме българските традиции – напротив, спазването им е част от културата и духа на България. Но почитането на нашите традиции на означава отрицание и омраза по някои “вносни” като Хелоуин или дядо Коледа, който е също толкова чужд спрямо православната религия и традицията за Рождество Христово.

Празнувайте, каквото ви е на сърце! И не приемайте за чудопоклонник майката, позволила на детето си да се маскира за училищното парти за хелоуин; бащата, сложил си брада на дядо Коледа или лелята оставила 10 лева под възглавницата на племеника ѝ от името на Феята на зъбките, която би трябвало да го посети след падането на първото му зъбче пак според едни чужди традиции.
И не забравяйте – утре е Денят на будителите. Дори днес да сте изгонили съседчето с маска, което е искало от вас лакомство, утре не забравяйте да му разкажете за истинските будители и пишете грамотно – това е най-малкото, което можете да направите, за да отбележите българския празник, който незнайно защо много коментатори в социалните мрежи смятат, че губи от празнуването на Хелоуин ден по-рано.

ТОП5 български обичаи, които са по-опасни от Хелоуин

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции