<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126462" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Ние сме част ...

Версиите за потъването на “Москва”: Какво показват снимките на горящия кораб

19 Април 2022
2 6748

Версиите за потъването на “Москва”: Какво показват снимките на горящия кораб.

Първите снимки на горящия руски крайцер “Москва” породиха серия от експертни мнения за причините за потъването на кораба. 

Украйна твърди, че крайцерът е потопен с два удара от ракети “Нептун”, докато руската версия гласи, че се е случил инцидентен пожар, който е детонирал боеприпаси на флагмана на Черноморския флот. Материал на Булевард България.

Крайцерът “Москва” е ударен от украинска ракета, САЩ дават 800 млн. долара на Украйна във военна помощ

Изображенията, които се появиха в понеделник, създадоха съмнения в достоверността на руските данни за корабокрушението. 

Снимките са направени в момент, в който “Москва” вече е изгубил значителна част от плавателността си, а увредената му страна се е наклонила към водата. Корпусът на крайцера е пресечен от пукнатина и следи от огън. 

Skynews цитира британски военни експерти, които посочват, че спасителните лодки на “Москва” липсват от обичайната си позиция на палубата, което предполага, че моряците вероятно са имали достатъчно време, за да напуснат горящия кораб. 

Това подкрепя твърдението на руското военно министерство, че екипажът е успял да се евакуира. Снимките обаче не са индикация за това колко души са оцелели при избухването на огъня и колко са стигнали до спасителните лодки. 

Екипажът на “Москва” се показа за пръв път след потапянето? (видео)

Моряците са безследно изчезнали след потъването?

В руските социални мрежи вече има няколко свидетелства на родители на моряци от крайцера, които съобщават, че синовете им са безследно изчезнали при потъването на кораба. 

Друг анализатор обръща внимание на основните точки на повреди по кораба, като стига до извода, че ракетният обстрел не може да бъде изключен и остава основна предполагаема причина за ликвидирането на “Москва”. 

Руската армия се прости с крайцера “Москва” с траурна церемония в Севастопол

Част от повредите по страната на корпуса са видими под линията на горящия огън, но от снимките трудно може да се разбере дали те са причинени от ракети или не. Следите от пушек по кърмата показват, че вероятно пожарът е бил още по-сериозен преди момента на заснемането. Анализаторът не изключва малко след това да се е стигнало до катастрофална експлозия на някоя от противовъздушните или противокорабните ракети на борда на “Москва”. 

Краткият видеоклип от мястото на потъването на “Москва” показва още една “дупка” в официалната руска версия – че крайцерът е изгубил способността да плава поради морска буря. Всъщност записът показва, че времето е относително спокойно, морето не се вълнува и не вали дъжд. 

Джон Конрад, американски морски капитан и автор на книга, посветена на корабните пожари, публикува в Twitter своите предположения за инцидента.

Крайцерът не е бил в непосредствена опасност от потъване?

Според него, “Москва” не е била в непосредствена опасност от потъване по време на заснемането на клипа и снимките, защото водната линия все още се намира достатъчно ниско от борда.

Липсващите спасителни лодки, според Конрад, са сигнал, че екипажът е напуснал кораба, вместо да се опитва да го спасява. Има вероятност под палубата да са се намирали още моряци, но престоят в двигателното помещение без адекватно охлаждане и без помощ отвън би било “самоубийствено”. 

Черният плътен дим, който излиза от “Москва”, предполага, че се е стигнало до сериозен пожар с много висока температура. Тъмният пушек е резултат от изгарянето на тежки горива или синтетични материали. 

Все повече руски войници отказват да се бият в Украйна

Конрад допуска, че капитанът на “Москва” е напуснал кораба твърде рано, пренебрегвайки стратегическите последствия от загубата на крайцера. 

Версиите за потъването на “Москва”: Какво показват снимките на горящия кораб

Източник: Булевард България

Видео: YouTube/The Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции